
B4B Nedir?
"Business for Business" kısaltması olan B4B anlamsal olarak firmaya sadece hizmet ve ürün satmakla kalmayıp, müşterilere daha yakın bir davranış sergileyenler olarak tanımlayabiliriz.
B4B değer katma, faydada bulunma, fırsat oluşturma, iletişim, operasyon, satış ve satış sonrasını kapsayan geniş yelpazeli bir bütündür. B2B yazımızdan hatırlayacak olursak rekabet altında olan firmalar daha çok ürün satmak ana hedef haline gelmişti.
B2B'de amaç firmalar arası ürün ve hizmet satmaktı. B2B'de üstünde durulmayan konu ise firmaların satışı gerçekleştirdikten sonra bir sonuç elde edememesiydi. Bu sebeple müşterileri hakkında detaylı bilgiye sahip olma sorunu ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
B4B farkı ise tam bu noktada başlıyor. B2B yapısında ana amaç daha fazla ürün satmaktı B4B bu tabuları yıkarak kendi rotasını şu şekilde çiziyor müşterilerle çalışarak müşteri ihtiyaçlarını analiz ederek daha iyi bir sonuca varmasıyla birlikte sadece satış odaklı değil karşılıklı faydalanmayı yani "win-win" metodu ile ilerlemesidir.
B4B temelinde tedarikçinin alt katmanında "Müşterilerin başarısı için ben ne yapabilirim?" sorusunu cevaplama yer alıyor. Müşteriler ise artık "Birlikte çalışacağım firma bana üründen başka neler katabilir?" amacı ile ilerliyor. Bir diğer anlamı ise müşteri şu cevabı aramakta "Tedarikçi olarak seni seçeceksem ürünlerden önce maliyetlerimi düşürme konusunda bana ne gibi fayda, katma değer sağlayabilirsin?" diye sorgulamaktadır.
B4B yapısının en önemli yapıtaşı; kendini ve müşterisini düşünen, bir sonraki kuşağa hitap etmesi söz konusu olmaktadır. Sürekli gelişen ve değişen dünyada iş modellerinin de kendini geliştirmesi jenerasyona ayak uydurması gerekmektedir aksi halde şirketlerin sürekliliğini sağlaması zor olacaktır. B4B yapısı bizlere müşteriyle empati kurmayı, ona değer sağlanması gerektiğini belirtiyor.
Güncel dünya düzeni ile B4B çoğu firmada etkili olmuştur. Müşteri beklentileri artık daha kapsamlı olmakta bunun sonucunda değer yaratır, iş birliği yapar, açıklık ve sosyal amaç sağlamaktadır. Müşterinin talep ettiği hedefe ve ihtiyaçlarına göre iş modeli şekillenir. B4B iş modelinde çok sayıda satıcı ve müşteri bulunabilir. "Business for Business" bünyesindeki "for" aslında iş empatisi sağlamamıza ve başka neler yapabileceğimizi planlamamıza yardımcı olur. Müşteriler ile tedarikçilerin daha çok yakınlaşmasını sağlar. B4B verdiği mesaj şudur "İş ortağımız, sizlere değer veriyoruz sizinleyiz." demektedir.