04.10.2018

Dünya Gazetesi Yerli ve Milli Yayını

Türkiye Sanayinin gelişimini hızlandırmak için yapılması gereken ilk iş, kendi teknolojilerimizi geliştirme kültürünü oluşturmak. Kendi teknolojilerimizi geliştirmek yerine başka ülkeler tarafından geliştirilmiş teknolojileri kullanırsak, her zaman başkalarının koydukları sınırlar dâhilinde kalırız. Kendi teknolojilerimizi geliştirmeli ve bunları sanayimize adapte edebilmeliyiz. Sanayi teknolojiyi geliştirir, teknoloji sanayiyi uçurur. Ülkemizde bu konuda son zamanlarda önemli çalışmalar yapılıyor. Aynı zamanda Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) yönetimi olarak, bu konularda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizde özellikle son dönemde KOSGEB tarafından verilen ve bilişim sektörüne özel olarak açılmış destek programlarıyla birlikte, Türkiye’deki KOBİ ölçeğindeki yazılım ve teknoloji firmalarının gelişmesi, büyümesi ve ülke sanayimize fayda yaratacak çözümlerin geliştirilmesi sağlanıyor. Son dönemde sanayi içinde de gördüğümüz algı değişimi ile beraber, Türkiye’de yerli teknolojilerin kullanılmasının itibar kaynağı haline geliyor. Bu algı önümüzdeki süreçte daha da güçlenecek. Hem devletimizin hem de sanayicimizin desteği ile gelecekte çok daha büyük, çok daha güçlü bir yerli yazılım ve bilişim sektörüne sahip olacağımıza inanıyorum.

Şirketinizin kuruluş ve gelişme sürecini (sektör, faaliyet alanı, sermaye yapısı vb.) kısaca anlatır mısınız? 

Login Yazılım olarak, 1989 yılında kurulmuş yüzde yüz yerli bir yazılım kuruluşuyuz. Türkiye’de iş yazılımları konusunda kurulmuş ilk yazılım şirketlerinden biriyiz. Ülkemizdeki orta ve büyük ölçekli işletmelerin iş süreçlerini dijital yollarda yönetebilmesini sağlayacak araçlar temin ediyor ve bunları firmalara sunuyoruz. Yazılım çözümleri sunan firmaların en önem arz eden konularından biri olan hizmet konusunda da onlara ciddi destekler veriyoruz ve sahip oldukları yazılım çözümlerini en iyi ve en etkin şekilde kullanmalarını sağlayarak, onların geçmişte geleneksel yöntemlerle yönettiği işlerini daha basit ve sistematik bir yoldan yazılımlar üzerinden yapmalarına imkân tanıyarak dijital şirketler yaratıyoruz. Dijital şirket yaratmak demek sadece işlerin dijital ortamda yönetilmesini sağlamak demek değil, aynı zamanda dijital yöneticiler oluşması demektir. Aslında geleceğimiz, dijital yöneticilerden oluşmakta. Başarılı yöneticiler, dijital sistemleri daha fazla kullanan, bu sistemlerle ilgili kontrolleri daha güçlü yapan kişilerden oluşacak. Bizim de gelecek yıllardaki en önemli mottomuz, dijital yöneticiler yetiştirmek ve ülkemizin dijital dönüşümünde güçlü bir kadro oluşmasını sağlamak. 

Yerli ve milli üretimde SEKTÖRÜNÜZÜ ve ŞİRKETİNİZİ başarıya götüren, farklı kılan (üretim, ürün, teknoloji, Ar-Ge, yatırım, proje, vb.) faaliyetleriniz hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz? 

Yazılım çözümleri sunan firmaların en önem arz eden konularından biri olan hizmet konusunda da müşterilerimize ciddi destekler veriyoruz. Bu sayede sahip oldukları yazılım çözümlerini en iyi ve en etkin şekilde kullanmalarını sağlıyor; geçmişte geleneksel yöntemlerle yönettiği işlerini daha basit ve sistematik bir yoldan yazılımlar üzerinden yapmalarına imkân tanıyarak dijital şirketler yaratıyoruz.

Dijital dönüşüm konusunda karar vericilerin gençleşmesi üzerine yatırımlar yapıyoruz. Yaklaşık 40’a yakın üniversitede verdiğimiz eğitimlerle beraber, 10 bine yakın endüstri mühendisi öğrenciye dijital dönüşüm konusunda ciddi bir eğitim sunduk. Bu verdiğimiz eğitimler sayesinde amacımız, önümüzdeki yıllarda hem ülkemiz teknolojisinin gelişebilmesi hem de ülkemiz sanayisinin daha iyi yerlere gelebilmesi ve genç arkadaşlarımızın bu konuda sorumluluk alabilmesi için gerekli bilgi araçlarını onlara vermek. Yetkin kişiler olarak ülkemizin önümüzdeki yıllarda yaşayacağı dijital dönüşümde cesur kararlar alabilmesini sağlamak istiyoruz. Bu çalışmalara önümüzdeki yıllarda da benzer şekilde aynı hevesle, cesaretle ve motivasyonla devam edeceğiz.

Şirket yapısı olarak da geçtiğimiz 5 yılda en çok yatırım yaptığımız kısım destek süreçleridir. Eğer dünyanın en iyi yazılımını en iyi şekilde kursanız da iyi bir destek almazsanız o konuda başarılı olma şansınız düşüyor. İyi bir destek demek, iyi bir ekip demek. İyi bir ekip de başarı demek. Şu anda müşterilerimize zaman kotası olmadan sınırsız destek veriyoruz. Türkiye’de tüm kullanıcılar Login Destek Ekibi ile birebir iletişim içerisindeler. Bu hem o kişinin Login Yazılım’a olan bağını güçlendiriyor hem de soyut bir kavram olan yazılımın somutlaşmasını sağlıyor. Eğitim ve destek süreçlerini bu şekilde yönetip firmaları büyütüyoruz. Bizim yaptığımız iş, firmaları dijitalleştirip büyütmek.      

Şirket olarak üretim süreçlerinde kullandığınız hammadde, ürün ve ara malı girdileri nelerdir ve bunların yerlilik oranları nedir? 

Şirket olarak en büyük kaynağımız insan. Bu sebepten dolayı 30 yıllık geçmişimizde çok fazla insanla çalışma fırsatı bulduk. Yaptığımız işin de doğasında bulunması ile birlikte çalıştığımız arkadaşlarımız zamanla konularında uzman profesyoneller oldular. Bu da bizi en çok gururlandıran konulardan biri durumundadır.

Yerli ve milli üretim çıktısı olan ÜRÜN ya da ÜRÜNLERİNİZ hakkında detaylı bilgi (yerlilik oranı, kullanım alanı, benzeri ithal ürünlere karşı rekabet gücü vb.) paylaşır mısınız? 

Login Yazılım olarak 30 yıldır şirketleri dijitalleştirecek yerli bilişim çözümleri üzerine çalışmaktayız. Bu bağlamda en çok odaklandığımız konu olan Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), şirketteki kaynakların en doğru şekilde yönetilmesini sağlayan bir sistem aracıdır. Çözümlerimiz ithal muadillerine göre gerçekten rekabetçi bir konumda. Aynı zamanda yaptığımız çalışmalarla birlikte, şirketlerin iş süreçlerini dijitalleştirebilmek adına bir şirkette olabilecek tüm genel ve özel süreçleri, dijital ortamda yönetebilecek iş akışlarıyla yazılıma entegre ediyoruz.

Önümüzdeki döneme yönelik tahminleriniz (yatırım, üretim, Ar-Ge ve ürün geliştirme, satış, dağıtım, pazar vb.) nelerdir? 

Gerek 2018 yılının son çeyreğinde gerek ise 2019 yılının tümünde kurumsal verimlilik konusunda yapılacak yatırımlarda ciddi bir artış beklemekteyiz. Özellikle 2019 un ikinci çeyreğine kadar firmalarda ciddi bir talep artışı gözlemlemekteyiz. Bu ülkemiz için memnuniyet verici bir gelişme. Demek ki firmalarımız böyle süreçlerden geçerken cesur şirket politikaları göstermenin ne gibi faydalar getirebileceğinin farkındalar. Böyle süreçler firmalar için ciddi fırsattır. Firmalar bu zamanlarda kendilerini geliştirecek yatırımları yapmalı, değişen piyasa şartlarına uyum sağlayarak bir adım öne geçmelidirler.

Levent Sılay
Login Yazılım
Yönetim Kurulu Üyesi