02.07.2021

Endüstri 4.0 Entegrasyonu ve Kaynak Planlama

Endüstri 4.0 günümüzde çok fazlaca duyduğumuz bir kavram. Sanayi devriminden itibaren bugüne gelindiğinde Endüstri 4.0, sanayi devriminin dördüncü jenerasyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. İşletmeler bünyesindeki verilere ihtiyaç duyan ve verilere dayalı bir sanayi devrimi olarak tanımlanmaktadır. Endüstri 4.0 aslında işletmelere ve kullanıcılara yeni tarzda bir endüstri anlayışı sunmaktadır.

Sanayi işletmelerinin dijital teknolojik unsurlar ile bütünleşmesini amaçlayan Endüstri 4.0, bünyesinde birçok otomasyon teknolojilerini, veri alışverişi sağlayan sistemleri, üretim için gerekli teknolojileri içeren 4.Sanayi Devrimidir. 4.Sanayi Devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0’ın içerisinde nesnelerin interneti, internet hizmetleri ve siber ya da fiziksel teknolojiler bulunmaktadır.

Endüstri 4.0 Nedir

Endüstri 4.0 Teknolojisi sayesinde birçok yeni kavram ile tanışmış olduk. Bu kavramlar; Nesnelerin İnterneti, Big Data ve Makineler arasında iletişimdir. Endüstri 4.0, işletmeler içerisinde yer alan iş süreçlerinin bilimsel yöntemlere dayalı olarak veriler ile yürütülmesidir. Bu işlemler boyunca internet teknolojisinden yararlanılır.

Endüstri 4.0 Teknolojisinde üretim yapılan işletmeler de bu süreçler için kullanılacak ekipmanlar için internet adresi tanımlaması yapılır. Tüm süreçler ile ilgili bilgilerin ve ortaya çıkan verilen depolanmasını sağlanır. Bu sayede veri madenciliği yöntemleri ile süreçlerdeki veriler, anlamlı bilgiler haline getirilebilmektedir. Endüstri 4.0 Teknolojisi sayesinde üretim süreçlerini otonom hale getirme, akıllı üretim süreçlerini oluşturma gibi şeyler yapılabilmektedir. Endüstri 4.0 ‘da sistem içerisinde bulunan tüm donanım ve yazılımın entegrasyonu amaçlanmaktadır.

Endüstri 4.0’ın Özellikleri Nelerdir

Endüstri 4.0 temel amaç olarak akıllı işletmeler, fabrikalar ve şehirler oluşturulmasını benimsemiş bir teknolojidir. Endüstri 4.0 Teknolojisi üç ana kriterden oluşmaktadır. Bu kriterler;

•    Nesnelerin İnterneti: O alan içerisinde bulunan her nesnenin internet ile bağlanması sağlanır. Böylelikle diğer cihazlar ya da nesneler ile iletişim içerisinde olması amaçlanır.

•    Hizmet Sistemlerinin İnterneti: Bu teknoloji sayesinde fiziksel sistemleri, çalışanlar ve diğer cihazlar ile hizmet bağı kurabilmektedir.

•    Fiziksel Sistemlerdir: Çalışan kişilerden bağımsız olarak süreçleri organize etmeyi amaçlayan, bu süreçleri planlayan sistemlerdir.

Endüstri 4.0 Kullanım Alanları

Endüstri 4.0 Teknolojisi temelinde sanayi faaliyetleri ile teknolojik sistemleri entegre etmeyi amaçlamaktadır. Birbiri ile entegre olarak iletişim kuran, üretimde kaliteyi arttırıp maliyetleri düşüren ve daha hızlı bu faaliyetleri gerçekleştiren üretim süreç sistemlerinin oluşturulmasını sağlamaktadır.

Endüstri 4.0, BT’ler yani Bilgi Teknolojileri ile endüstri süreçlerini entegre ederek, akıllı fabrika ve şehirler için sistemler oluşturulmasını sağlar. Üretim süreçleri içerisinde ortaya çıkan her bir verinin toplanarak, analiz edilmesi ile daha hızlı ve verimi fazla iş süreçleri ortaya koymayı amaçlar.

Fiziksel Sistemler ile işletme içerisindeki üretim sürecinde verimlilik, kalite ve esneklik arttırılır. Ayrıca sisteme de entegrasyonu amaçlanır. Her şeyin sonunda son teknoloji yazılım ve donanım ile desteklenmiş, düşük maliyete sahip, diğer benzerlerine göre daha az yer kaplayan, enerji tasarrufu sağlayan, güvenlik önlemleri üst düzey olan, diğer cihazlar ile iletişim kurarak bilgi alışverişi sağlayabilen bir sistem ortaya koyulmuş olur.

Endüstri 4.0 Avantajları Nelerdir

    Kullanılan Enerjiden Tasarruf

    Maliyetlerde Ciddi Ölçüde Azalma

    Minimum Enerji ile Maksimum Verim

    Zamandan Tasarruf

    Kaynakların Daha Az ve Verimli Kullanılması

    Hızlı ve Güvenlikli Çalışma

    Eski Sistemlere Göre İki Kat Verim

    Ürün Kalitesinin Artması

    Üretim Süreçlerinin Daha Pratik Yönetimi

    Tedarik Zincirinde Akıllı Çözümler

    Kâr Düzeylerinde Artış

Endüstri 4.0 ve Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri

    İşletme süreçlerinin entegre bir sistem üzerinden yönetilmesini sağlar.

    Teknoloji ile süreçlerin entegrasyonunun yapılmasını sağlar.

    Üretim sektörü içinde yer alan işletmelerin potansiyelini arttırır.

    Nesnelerin İnterneti ile işletmelere büyük kolaylıklar sağlar.

    Süreçleri içerisinde internet bağlantısı sayesinde sistem ile iletişim kurabilir.

    Süreçlerde meydana gelen aksaklıklar anlık şekilde yetkiliye bildirim şeklinde haber verilebilir.

    İşletme içerisinde kullanılan makineler internete bağlanması sayesinde bakım ihtiyaçlarını kendisini bildirebilir.

    İşletme içerisinde üretilen ürünlerin pazara kazandırılma süresinde azalma sağlanır.

    Mühendislik faaliyetleri için ayrılan kaynaklarda tasarruf sağlanır.

    İşletme bünyesinde kullanılan enerjide tasarruf sağlanır.

    Endüstri 4.0’ın süreçlere ve sisteme entegre olabilmesi için Bilgi Teknolojileri şarttır.

    ERP Sistemleri sayesinde veri güvenliği sağlanmış olur.

    Mobil cihazlar ve diğer yazılımlar ile de ERP Sistemi entegrasyonu sağlanabilir.

    Anlık olarak süreçler izlenebilir ve anlık raporlamalara ulaşılabilir.