26.04.2021

Endüstriyel Makine Otomasyonu

İşletmeler daha fazla kâr elde edebilmek ve maliyetleri azaltmak için çeşitli yöntemlere başvururlar. Geçmişten günümüze kadar birçok araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar çerçevesinde sanayi devriminden sonra ikinci sırada gelen Endüstriyel Makine Otomasyonu vardır. Herhangi bir işletme de çalışan insanların yerini alabilecek Endüstriyel Makine Otomasyonu sisteminde robotlardan, bilgisayar ve bilgi teknolojisine kadar önemli kontrol sistemleri kullanılmaktadır. Bu kullanılan sistemler sayesinde üretim süreci boyunca kalite ve esnekliğin arttırılması sağlanır.

Endüstriyel Makine Otomasyonu Nedir?

Endüstriyel Makine Otomasyonu, işletme içerisinde bulunan makine ve insanlar arasında gerçekleştirilen iş bölümüdür. İşletme Endüstriyel Makine Otomasyonu ile üretim süreci yapabilmek için bilgisayar, sensor, robot ve elektronik ekipman kullanılmasıdır. Endüstriyel çalışma ortamının yapı taşları olan mekanik, matematik, bilgisayar ve elektronik gibi unsurlar ile makineler ve insanlar arasında bir görev dağılımı oluşturup, verimli çalışma ortamı yaratılmasıdır.

Endüstriyel Makine Otomasyonu Amaçları

Endüstriyel Makine Otomasyonu ‘nun temel amacı, üretim sürecinde harcanacak olan insan gücünü en aza düşürmektir. Ayrıca insanlar yüzünden oluşabilecek hataları en aza indirgemek ve verimliliğin en üst düzeylere çıkarılmasını sağlamaktır. İnsanların yerlerini makineler alarak, çalışma süresince oluşabilecek insani ihtiyaçlar da ortadan kaldırılır ve üretime hız katılması sağlanır.

•    Hızlı ve Uygun Fiyatlı Üretim Süreci

•    Piyasa İçerisinde Rekabette Güçlü Konumda Olabilmek

•    Kaliteden Ödün Vermeyerek Hizmet Sağlamak

Endüstriyel Makine Otomasyonu ’nun Kullanım Yerleri

Endüstriyel Makine Otomasyonu genel olarak;

    Üretim sanayi

    Asansörler

    Sağlık Alanı

    Bilimsel Çalışma Alanları

    ATM’ler

    İşyeri Cihazları

    Savunma Sanayi

    Ulaşım Sektörü

Teknolojinin ilerleyen süreçler de daha fazla gelişmesiyle beraber Endüstriyel Makine Otomasyonu insan hayatında daha fazla kullanılmaya başlayacaktır.

Endüstriyel Makine Otomasyonu ‘nun Faydaları

    Verimlilik de Artış: Endüstriyel Makine Otomasyonu işletme içinde ki tüm süreçleri kontrol eder. Böylelikle düzenlenebilecek süreçleri düzenleyerek az emek ile çok sayıda ürün ortaya koyulmasını sağlar.

    Minimum İşletme Maliyeti: Çalışan insanların yerini makineler alarak insan emeği azalır ve üretim süreçlerinde hızlanma sağlanarak maliyetler azaltılır.

    Kaliteli Üretimde Artış: Endüstriyel Makine Otomasyonu insan hatasından kaynaklı problemleri ortadan kaldırır. Üretim sürecinin başından sonuna kadar kontrol edilmesi ile daha kaliteli ürünlerin ortaya çıkması sağlanır.

    Güvenlik Artışı: Tehlikeli iş süreçleri içinde insanlar yerine makineler çalıştığı için çalışanların sağlığı güvenlik altına alınmış olur. Robotlar ve makineler böyle riskli iş süreçleri içerisinde çalışacak şekilde planlamalar yapılır.

    İşletme Süreçleri İçin Esneklik Sağlama: İşletme içerisinde çalışanlara yapacakları işler ile ilgili eğitimler verilmesi gerekmektedir. Bu sebeple de süreçler de uzamalar meydana gelebilmektedir. Otomasyon sayesinde süreçler için kullanılan robotlar ve makineler açısından durum tam tersidir. Sadece programlama ile bu süreçler içerisinde rahatlıkla geçişler yapılabilmektedir.