07.10.2016

ERP Projelerinde Doğru Zamanda Doğru Karar Nasıl Alınır

ERP Sistemlerinin her geçen gün hayatımızı kolaylaştırarak, iş dünyasının vazgeçilmez parçaları olmasından hareketle LoginERP’yi ve sunduğu çözümleri ERP çözümleri danışmanı Ahmet Savaş Göktürk ile konuştuk.

1

Lazzoni Mobilya Fabrika Müdürü Hüseyin Özban, Login Yazılım ERP Çözümleri Danışmanı Ahmet Savaş Göktürk

ERP nedir? Sorusu oldukça sık duyulsa da verilen yanıtlar çoğu zaman tatmin edici olmuyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Google arama motoruna ERP nedir diye sorunca "Orijinal adıyla Enterprise Resource Planning – ERP işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, Makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır" şeklinde bir karşılık görmekteyiz. Böyle bir tanımın aslında ERP için tam olarak doğru olmayan bir açıklama olduğunu düşünüyorum. ERP’nin aslında ana amacı tüm iş birimlerini entegre bir şekilde yönetmek ve etkileşimi sağmaktır. Karar alınacak her türlü konu hakkında gereken verinin yazılımdan alınması ve bilgiye dönüştürülmesidir. Özellikle kurumsallık diye tabir edilen karar sistemlerinin tamamen bir yazılım üzerinden yapılması sürecine destek olacak verinin tamamen yazılımdan alınması demek de farklı bir tanım olacaktır. Akademik bir karşılığı da olmayan ERP’nin tamamen yazılım üreticilerinin yarattığı bir kavram olması dolayısıyla da tam olarak ERP nedir sorusunun bir türlü anlaşılamamasının sebeplerinden biri olabilir.

İş süreçleri yönetiminde ERP’nin artık bir ihtiyaca dönüştüğünü söylemek mümkün müdür?

Günümüz üretim yapan işletmelerimize baktığımız zaman aslında daha birçoğu ısrarla excel ile üretim dahil süreçlerini excel ile yönetmektedir. Excel de doğru bir seçimdir ancak veri büyüdükçe (işletme büyüdükçe) olan yönetimsizlik ve raporlama eksikliği riskli bir ortam oluşturmaktadır. Ayrıca her çalışanın kendi excelini firmaya adapte etmesi dolayısıyla da sürdürülebilir bir yönetim oluşmaması maalesef şirketlerimizi ileriye değil, olduğu yer de saymaya ya da ve üzülerek geriye götürdüğü aşikardır.

Peki, bize tam zamanında üretim (JIT) den bahsedebilir misiniz?

Tam zamanında üretim (JIT), Sonsuz varyasyonda üretim yapan firmalar için Ürün Konfigüratörü, Sonlu Kapasite Planlama, İleri Çizelgeleme gibi süreçlere ek olarak operasyonel maliyetlerin dahil edilerek fiili maliyete ulaşılması da ERP Yazılımları ile mümkün olmaktadır. Ayrıca operasyon bazlı izlenebilirlik, stok yönetiminde License Plating, makinaların bakım ve onarım süreçlerinin ERP ile yönetiliyor olması da gerek takip, gerek maliyet tasarrufları açısından ERP yazılımı kullanmanın avantajlarından bazılarıdır.

Login ERP ile ister siparişe dayalı üretim olsun (MTO), ister stoğa üretim (MTS) ve tedarik zinciri yönetimi olsun ilgili tüm süreçlerinizi tek bir platformda takip edebileceğiniz bir yapı olanağı sağlamaktadır. Eşsiz Üretim ve Lojistik Yönetimi kabiliyetlerine ek olarak üretime ve lojistiğe özel olarak Login Smart El Terminali Sistemi ile de müşterilerinin performansının arttırılmasına katkı sağlamaktadır.

‘Doğru zamanda doğru karar ‘ sözü ile hareket eden Login’in sistemlerinden kısaca bahsedebilir misiniz?

Sermaye, makina, insan, zaman, mekân gibi tüm kaynakların bütünleşik bir yapıda yönetilmesine, bir işletmede olabilecek tüm işlemlerin raporlanabilir bilgiye dönüştürülmesine olanak sağlayan çözümleri ile Login karar destek sistemlerinin alt yapısını sunmaktadır. "Doğru zamanlarda doğru kararlar için…" tüm kademelerdeki tüm yöneticilerin yetkili oldukları işletme yapısına gerçek zamanlı erişmesine olmasına olanak tanımaktadır.

LoginERP’nin ürün konfigüratörü çözümünü kısaca anlatabilir misiniz?

Sektör bağımsız ve Türkiye’de benzeri olmayan Ürün Konfigüratörü çözümü ile yüz binlerce farklı koddan oluşan mamul stoklarınızı yüzlere indirebilir, (renk, boyut, form vb.) değişkenlerinizi bir kez tanımlayarak tüm bilginizi dinamik olarak yönetebilirsiniz. Varyant yapılarından farklı olarak yeni bir model kodu yaratmak için on binlerce kod ve statik ürün ağacı tanımlamak yerine sadece birkaç dakikanızı alacak değişkenleri düzenlemek yeterli olacaktır. Ürün ağaçlarının dinamik ve ilişkisel yapısı ile örneğin her hangi bir müşteri için ürününüzü daralttığınızda, üründe kullanılan alt bileşen cam rafın satın alma siparişinin otomatik olarak daraltılmış ölçü ile yaratılmasını sağlar.

Sizce bir ERP projesinin hayata geçirilmesindeki en büyük problem nedir? Ve Login bu probleme nasıl bir çözüm sunuyor?

ERP projelerin hayata geçirilmesindeki en büyük problemin yazılım üreticisi firma ile müşterinin iletişim kaynaklı yaşadığı anlaşmazlıklar olduğunu düşünüyorum. Projeye bir nevi dalış yapan her iki tarafı izleyen ve takip eden 3. bir gözün olmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. İş geliştirme departmanı olarak bu konuya yaklaşık 2 yıldır çok önem vermekteyiz ve başarılı proje yönetimimizi neredeyse %100 seviyesine getirmenin haklı mutluluğunu yaşamaktayız. Projelerimizde karşılaştığımız kullanıcı dirençlerini de tamamen sıkı bir iletişim ile aşmakta ve her iki tarafın da hevesli ve tam motive projeyi canlıya almasını sağlamaktayız.

2

ERP sistemlerinde satış sonrası desteğin önemi ve günümüzde müşteri taleplerini yerine getirmekteki hız git gide daha değerli bir hal almaktadır. Sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

Günümüzde iş dünyasının eskiye oranla daha komplex ve dinamik bir sürecin içerisinde olduğunu ileri sürebiliriz. Firmaların bu dinamikliğe ve değişime ayak uydurması her geçen gün daha da önem kazanırken kullanıcıların beklentilerine cevap verme noktasında hız kavramı da aynı derece de önem arz etmektedir. Bu kadar değişimin ve yeniliğin yaşandığı süreci doğru takip etmek ve bunun için de şirketteki yazılımı buna göre adapte etmenin neredeyse bir zorunluluk haline dönüştüğünü söyleyebiliriz. Biz Login Yazılım olarak kurduğumuz Entegre Yardım Masası Sistemi ve ekibimiz ile müşterilerimize değişen sistemi her an takip ederek uyum sağlayabilecekleri bir hizmet sunuyoruz.BizlerERP’yi yaşayan bir yapı olarak görüyoruz. Dolayısıyla yaşamın kendisi gibi ERP’de değişime karşı koymayan, değişimle dönüşen, dönüştükçe müşterilerimize eşsiz bir uyum sağlayan bir yapıdadır. Login ERP projeleri canlıya geçiş sonrası kullanıcıların beklentilerine yönelik veya stratejik yeni iş modellerinin takip edilmesiyle ek geliştirmelerin veya yeni uyarlamaların sisteme dâhil edilmesi sayesinde her zaman mümkün bir hale geliyor.

Login verdiği hizmet söz konusu olduğunda hangi konulara öncelik vermektedir?

Özellikle bizim için belirli maddelere uygun olarak hizmet vermek oldukça önemlidir. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse;

  • Sürdürülebilir entegre yönetim sistemi,
  • Yeniliklere, geliştirmelere hızlı ve efektif dönüş,
  • Kullanıcıların yazılıma olan ilgi ve yaklaşımlarının günden güne pozitif yönde artması,
  • Şirketin yönetimi ile veri ve bilgi süreçleri arasındaki kalitenin arttırılması

Bizler için en değerli konu müşteri memnuniyetidir. Dolayısıyla Login Yazılım’ın önceliği her zaman müşterilerine basit ve bir o kadar çözüm odaklı yaklaşmaktır.

Entegre Yardım Masası Sistemi ile Login kullanıcıları web üzerinden Talep Girişlerini yapabilmelerinin yanı sıra,

  • Talep tarihi,
  • Modül adı,
  • Kısa tanımı
  • İlgili kişi,
  • İlgili kişi e-Mail adresi ya da çoklu adres
  • Detaylı konu bilgisi,
  • Dosya ekle

Gibi durumları canlı olarak merkezdeki yardım masasına iletebilmektedirler. Aynı zamanda Login ERP kullanıcıları da web portal aracılığıyla ilettikleri talebi iş emri nobazlı anlık olarak takip edebilmekte ve durumu hakkında anlık olarak bilgi sahibi olabilmektedir.

Kısacası Login Yazılım satış sonrasında da değişime uyum sağlamaları için müşterilerinin yanında olup aynı zamanda talep ettikleri hizmeti çağın gereği bir hızla sunmaya devam etmektedir.