Özel ve Endüstriyel Üretim Arasındaki Farklar
Tüketici ürünlerindeki karmaşıklık, farklılık ve ürün çeşitliliği her geçtiğimiz gün hızla artmaktadır. Dolayısıyla pek çok ortak noktaya ve aynı zamanda belirgin farklılıklara sahip ürünler ortaya çıkmaktadır. Firmalar bu durumu ele alarak üretimlerini dizayn etmelidir. Genel perspektiften baktığımızda üretimleri özel üretim ve endüstriyel üretim olarak inceleyebiliriz. Bu iki kavram birçok yönden benzer noktalar içermektedir aynı zaman kendine özgü noktaları da bulunmaktadır.
Özel Üretim Nedir?
Özel üretimde işletme her bir müşterisi için istenen türde ürün veya ürün hattı oluşturma işlemidir. İstenen ürüne göre özel üretimde malzeme, tasarım vb. gibi istenen şekilde üretimi gerçekleştirilebilir. Bu tarz üretimde, üreticinin alıcı tarafından belirlenen kriterleri ile her türlü ürünün ortaya çıkmasını sağlar. Özel üretim pazarda işletmeye büyük imkanlar sağlamakta. Üretici nezdinde büyük stoklar son bulur, müşteri tarafından özel istenen ürün için yüksek ücretler ödenir ve atık malzemede ciddi azalmalar olur. Müşteri nezdinde istediğine uygun ve seri üretime kıyasla daha yenilikçi bir ürün elde etmiş olur.
Endüstriyel Üretim Nedir?
Günümüz ekonomisinin en büyük paya sahip olan Endüstriyel Üretim gıda üretimi, teknolojik ürünler, ev eşyaları ve petrol, kimyasal ürünler gibi her türlü ürün büyük çoğunlukla endüstriyel üretim kapsamında üretilir. Endüstriyel üretimde imalat karmaşıktır ve standartları yakalamak önemli çalışmalar gerektirir. Kalite, iş güvenliği, mevzuatlar ve uluslararası standartlar endüstriyel üretimde dikkat edilmesi gereken konu başlıklarıdır. Endüstriyel üretimde esneklik bulunmaz planlı ve dinamiklik esaslıdır.
Özel Üretim ve Endüstriyel Üretim Arasında Temel Farklar
Özel üretim ve Endüstriyel üretim temel noktalarda birbirine benzerler. Endüstriyel üretimde üretim bandı değişikliklere çok açık değildir. Üretim süreklidir tahmin edilebilir ve tahmin üzerine çalışmalar yapılarak üretimde sürdürebilirliği sağlamayı amaçlarlar. Üretim Planlaması doğru yapılmadığında, talep çok düşükse, stok fazlası sonucu ortaya çıkar ve zarar edilir veya talep çok yüksek olursa, işletme bunu karşılayamaz. Özel üretim esnektir istenilen ürününe göre hareket eder ve endüstriyel üretime göre daha hızlı aksiyon alması gereklidir. İşletmede sipariş alındığında üretim başlar vestok tutma ihtiyaçları yoktur.
Her iki üretimde de sipariş takibi gerçek zamanlı gerekmektedir. Üretimde olan siparişler hızlı ve verimli bir şekilde sonlandırılmalıdır. Özelleşmiş üretim süreci gereklidir. Ürünlerin için yapılan teknolojik yatırım sayesinde kayıtlar sağlıklı olur ve üretimde hızlanma, verimlilikte artış gerçekleşir.