03.09.2021

Siparişe Üretim ve ERP

Siparişe Üretim Nedir İşletmenin müşterisi tarafından belirlenen şartlara göre Üretim faaliyetlerin gerçekleştirilmesidir. İşletme müşterisi tarafından belirlenen şartlar içerisinde zaman, kalite ve miktar olabilmektedir. Bu Üretim sistemlerinde ürün çeşitliliği fazladır. Üretilecek olan ürünün niteliği ve özelliği müşteri tarafından belirlendiği için müşteriye avantaj sağlamaktadır. Üretim sistemi için esnek bir organizasyon gerekmektedir.

Belirli aralıklar ile tekrardan Üretimi gerçekleştirilen ürünleri için işletme tarafından bir yöntem ve kontrol faaliyetlerinin düzenlenmesi gerekir. Bu tip Üretim Sistemi üç gruba ayrılır;

1.    Sayıca az ürünün sadece bir sefer üretilmesi,

2.    Sayıca az ürünün müşteri tarafından talep edildikçe, belirli olmayan aralıklar ile üretilmesi,

3.    Sayıca az ürünün belli olan aralıklar içerisinde düzenli olarak üretilmesi.

İşletmeye siparişler belirli aralıklar ile önceden geliyorsa, Üretim süreçleri daha verimli ilerler. Ancak siparişler bir düzen yoksa Üretim süreçlerinde zorluklar yaşanacaktır. Bir anda gelebilecek olan büyük bir sipariş yoğunluğu işletmenin sisteminde bulunan düzeni bozabilir. Bu yüzden işletme bu konu için gerekli önlemlerini almalıdır.

Siparişe Üretimin Faydaları

•    Üretim sürecinde üretilen ürünler kaliteli olur.

•    Ekipman ve makineler genel amaçla kullanılabilir.

•    Ürün açısından çeşit fazladır. Siparişe Üretimin Dezavantajları

•    Talepler de oluşan değişiklikler,

•    Ara stok sayılarında artış olması,

•    İşletme içi iş gücü ve kaynakların kulanım sürelerinin de düşüklük olması,

•    Denetim de karşılaşılabilecek problemler,

•    Üretimin zorluk düzeyi ve maliyeti yüksektir,

•    Her yeni gelen siparişin göre işlem sırası ve adedi birbirinden farklıdır,

•    Daha nitelikli elemanları gerektirir.

Siparişe Üretim ve ERP

İşletmenin müşterileri tarafından istenen tasarım ve boyutlara göre Üretimi yapılan ürünlerin, tam özelliklerinde olması büyük önem taşımaktadır. Ürünlerin oluşacak gerçek maliyetlerini hesaplayabilmek ve bu maliyetlere göre uygun fiyatların çıkarılabilmesi işletme için çok önemlidir.

Siparişe Üretim modelinde müşteri istekleri doğrultusunda ortaya çıkan çok sayıda ürün ve ürün ağaçlarının, işletme için oluşturduğu karmaşa çok fazladır. Bu yüzden işletme iş gücü ve zaman açısından kayıp yaşamaktadır. Üretim sürecinin doğru kontrol edilememesi bazı hatalara yol açabilmektedir. Bu hatalar yüzünden teslimat zamanları gecikebilmek de ve müşteri memnuniyeti olumsuz etkilenmektedir. Entegre ERP Sistemleri sayesinde işletmeniz içinde üretebileceğiniz her ürün için tek tek ürün ağacı oluşturmaktansa, Ürün Konfigüratörü modülü sayesinde kolayca bu işlemler gerçekleştirilebilir.

Entegre ERP sistemleri sayesinde müşteriler talep edebilecekleri ürünleri üç boyutlu halleri ile görebilirler. Bu sayede müşteri isteklerine olumlu karşılıklar bulunabilir. Tam olarak istedikleri tasarımı müşterilere sağlamak mümkün hale gelir.

Siparişe Üretim yapan işletmeler; entegre ERP sistemleri sayesinde, sipariş sürecinden Üretim sürecine kadar olan tüm aşamaları tek sistemden kontrol edebilir. Böylelikle bu süreçler de hız kaybı yaşanmaz. Zamanında teslimi sağlanan ürünler ile de müşteri memnuniyeti üst seviyelere çıkarılmış olur.