
Üretim Planlama ve İşletmeler için Önemi
Üretim, bir işletmenin en önemli faaliyetidir. Bir organizasyonda önemli bir yer kaplar çünkü diğer işlevsel yönetim alanları, yani finansman, pazarlama, personel onun etrafında döner. Üretim; enerji, sermaye, insan gücü ve makinelerin yardımıyla hammaddeyi bitmiş ürüne dönüştürmekle ilgili çok karmaşık ve meşakkatli bir süreçtir. Bir organizasyonun üretim departmanı tarafından başlatılan çeşitli üretim politikaları takip edilerek üretim yapılmaktadır. İyi bir üretim politikasının amacı, minimum girdi ile maksimum çıktı elde etmektir. Organizasyonun üretim bölümünün malzeme kaynakları ve üretim süresinde tasarruf sağlayacak şekilde yönetilmesi hayati önem taşımaktadır.
ÜRETİM PLANLAMA NEDİR?
Üretim planlama, bir işletmenin üretim ihtiyaçlarını belirlediği ve bu ihtiyaçları nasıl karşılayacağını planladığı süreçtir. Bu süreç aynı zamanda, şirketin genel iş planında ifade edilen kar, verimlilik, teslimat süreleri ve müşteri memnuniyeti ile ilgili genel hedeflerini karşılarken, mevcut planlanan satış seviyelerini karşılamak için gereken diğer faaliyetleri de içerir. Üretim planlamasının en önemli amacı, bir organizasyondaki bölümler arasında koordinasyonun sağlanmasıdır. Birlikte çalışarak, üretim sürecindeki üretim engelleri ortadan kaldırılabilir. Üretim planlaması, bir kuruluşun insan, malzeme ve ekipman gereksinimlerini belirlemesine, üretim programlarını pazarlama talebinin ihtiyaçlarına göre düzenlemesine, çeşitli girdileri doğru zamanda ve doğru miktarda düzenlemesine ve çeşitli girdilerden en ekonomik şekilde yararlanmasına yardımcı olur.
ETKİLİ ÜRETİM PLANLAMANIN ÖZELLİKLERİ
Herhangi bir üretim veya hizmet şirketinin başarısı, daha yüksek verimlilik, etkili ve verimli bir üretim planına bağlıdır. Etkili planlama herhangi bir işte temeldir, ancak bir plan yapmak da göründüğü kadar kolay değildir. Çünkü üretim planlama organizasyonda mevcut olan malzeme, ekipman ve insan kaynaklarını birbirine bağlayan ve birbirine bağlayan ve işi tamamlayan çok çeşitli faaliyetleri de kapsayan karmaşık bir süreçtir. Üretim planlaması, üst yönetim tarafından belirlenen hedefe ulaşmak için bir yol haritası gibidir. Nereye gittiğinizi ve oraya gitmenizin ne kadar süreceğini bilmenize yardımcı olur. Etkili bir üretim planlamanın avantajları:
1. Boşa harcanan zamanı ortadan kaldırarak ve süreç akışını iyileştirerek zamandan tasarruf edilmesini sağlar.
2. Güvenli stoklara ve aşırı iş stoklarına olan ihtiyacı azaltarak envanter maliyetlerini azaltır
3. Ekipman kullanımını optimize eder ve kapasiteyi en üst düzeye çıkarır
4. İnsan kaynaklarını tam potansiyeline göre kullanır
5. Ürün ve hizmetlerin zamanında teslimatını geliştirir.
ÜRETİM PLANLAMASININ İŞLETMELER İÇİN ÖNEMİ
Üretim planlaması , herhangi bir üretim firmasının can damarıdır. Tatmin edici müşteri yönetimi ve tedarikçi arasındaki hassas dengeyi bulmayı gerektirir . Bir şirket dinamik bir iş modeline sahip olabilir.Üretim sistemi,piyasa ve müşteri talebinin dikkatli bir analizi yerine tahmin edildiğinde gereksiz süreçlerde saatlerce zaman harcayabilir. Ayrıca, bir firmanın üretim planlaması yeterli tahmin yapılmadan gerçekleştirildiğinde, kuruluşun kurumsal bir varlık olarak hayatına mal olabilir. Bu rekabetçi çağda kazanmak, bir imalat firmasının ne, nasıl, ne zaman, nerede ve ne kadar üreteceğini bilme yeteneğinde yatmaktadır. Üretim planlaması yavaş yavaş bir organizasyonun operasyonlarının en hayati faaliyetlerinden biri haline geliyor. Üretim planlamasını bir şekilde benimsemek ne kadar büyük veya ne kadar küçük olursa olsun, her kuruluş için stratejiktir. Üretim planlamasıyla; sistemlerinin faaliyet yoğunluğu ve karmaşıklığını gidermek, işletme içi faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamak, işletmeler arasındaki bağlılık ve ilişkilerin gelişmesini sağlamak, tüketici talebinin artması ve talepleri doğru analiz etmek, tedarik ve dağıtım süreçlerinin kontrollerini yapmak, hizmet, kalite ve fiyat rekabetinin artmasıyla işletmelerin ekonomik düzeyde çalışmasını ve malzeme, makine, zaman ve insan gücü kayıplarının en az düzeye indirilmesini sağlar. Bu da işletmelerde üretim planlamasının önemini artırmaktadır.