Lazzoni, Envanter Süreçlerini Login ERP ile Kontrol Altına Aldı
Mobilya sektöründe Login ERP ile bir başarı hikayesine imza atan Lazzoni’nin Fabrika Müdürü Hüseyin Özban, Üretim Planlama ve ERP Sorumlusu İhsan Ömür Demir, Depo ve Malzeme Sorumlusu Çağrı Orman ve Sevkiyat Depo Sorumlusu Dinçer Pekzorlu ile Login ERP Çözümleri Danışmanı Ahmet Savaş Göktürk,ST Depolama Çözümleri Dergisi için Alternatif Yayın Grubu Editörlerinden Alican Çakmak Kozoğlu’nun sorularını yanıtladı.
Lazzoni’nin günlük işleyişi giren 480 çıkan 460 paket şeklinde ilerliyor. Üretim Planlama ve ERP Sorumlusu İhsan Ömür Demir "Bu da günde 130 iş modülüne tekabül ediyor" diye ekliyor.
Lazzoni Mobilya’nın hem yurtiçi hem yurtdışı sevkiyatlarının hepsi buradan mı sağlanıyor?
Özban: Evet, hem Türkiye hem de yurtdışı gönderimlerini buradan gerçekleştiriyoruz. Standart olarak çalıştığımız 3 ülke var. Bunların yanı sıra proje bazlı olarak pek çok ülke ile çalışıyoruz. Şu an örneğin aktif olarak 5 farklı ülke ile çalışıyoruz.
Ürünlerinizi mamul ya da yarı mamul olarak stokluyor musunuz?
Demir: Yarı mamul ya da mamul depomuz yok. Stok üzerine çalışmıyoruz. Malzeme depomuz ve sevkiyat depomuz var. Sistemimiz ham madde depodan üretime, oradan da sevkiyat deposuna ilerleyen bir şema üzerinde çalışıyor. Yaptığımız ürünler doğrudan müşteriye gittiği için depolamamıza gerek kalmıyor. Ancak İstanbul ve İzmir’de ara depolarımız var. Ürünler buradan bahsettiğim lokasyonlara, sonra müşteriye ulaşıyor. Ankara’daki depomuzdan ise doğrudan müşteriye teslim yapıyoruz. Bayi sistemi gibi mağazaya ürün göndermiyoruz.
Mağazalardaki ürünleriniz ise koleksiyon tanıtımı olacak biçimde teşhir amaçlı öyleyse?
Özban: Mağazada stok anlamında bir ürün yok, evet. Teşhir ürünü var sadece. Koleksiyon tanıtıyoruz. Mağazada beğenilen ürünü yarın teslim etmek gibi bir durum da söz konusu değil haliyle. Ortalama üç hafta teslim süresi ile çalışıyoruz.
Tesisteki toplam depolama alanı konusunda bilgi alabilir miyiz?
Orman: Bin 500 metrekaresi sevkiyat, bin 400 metrekaresi ise malzeme deposu olmak üzere toplamda 3 bin metrekareye yakın bir depo alanımız var.
Depolar arasındaki geçiş nasıl sağlanıyor?
Pekzorlu: Üretim ürettiği ürünleri konveyörlere koyuyor. Taşıma arabalarıyla depo sorumluları ürünleri depoya alıyor. Giriş işlemlerini yaptıktan sonra paletli şekilde raflara yerleştiriliyorlar. Hangi ürünün nereye yerleştirileceği belli. Sistem bu şekilde işliyor.
Login bu konuda Lazzoni’ye nasıl bir çözüm sunuyor?
Göktürk: Tüm tedarik zinciri ve üretim süreçleri Login üzerinden yürütülüyor. Muhasebe ve finans tarafı da dahil olmak üzere 200’e yakın bir kullanıcı sayısı var. Ürünün reçetesi dahil tüm tedarik zinciri süreci yazılım üzerinden izlenebiliyor.
Ne zamandan beri bu çözümü sağlıyorsunuz?
Göktürk: Sistem 2012 yılında kuruldu. O tarihten beri Lazzoni’ye tedarik zinciri konusunda destek veriyoruz.
Bu süreçte değişen ihtiyaçlarınıza yönelik programda bir güncelleme yapıldı mı?
Demir: Çok fazla güncelleme yapıldı. Olursa daha iyi olur dediğimiz pek çok güncelleme yapıldı. Hala da devam ediliyor. Geçtiğimiz günlerde yeni bir güncelleme yaptık hatta. Veritabanını güncelledik. Kullandığımız sürece de devam edecek bu güncellemeler.
Login tarafında nasıl organize ediliyor bu güncellemeler?
Göktürk: Yıllık bir bakım anlaşmamız var. Güncelleme ve geliştirmeler bu kapsamda yapılıyor. Bazı güncelleştirmeler bakım bazıları danışmanlık kapsamında ilerliyor. Süreçte olması gereken kısımlar danışmanlık, müşterimiz için gerekli olan şeyler bakım anlaşmasıyla yapılıyor.
Lazzoni bazında bütün süreç nasıl ilerliyor?
Demir: Mağazaya müşteri geliyor ve seçimini yapıyor. Müşterinin siparişi Login üzerinden veriliyor. Haftalık olarak üretim bölümümüz bunları planlıyor. Gelen ürünlere göre de planlama olarak ham maddesi, malzemeleri… Ne gerekiyorsa analiz edilir. İhtiyaç varsa gerekli ham madde siparişi de Login üzerinden verilir. Sistemin dönmesi için mevcut stoklar üzerinden üretim başlar. Dört üretim hattımız var. Panel, döşemeli, klasik ve boyalı ürün biçiminde. Planlamadan çıkan sonuçlar neticesinde üretim listeleri dağıtılır ve üretim başlar. Ana malzeme depoda MDF ve suntalar durur. İş emirleri üzerine kesimler başlar. Daha sonra bir sonraki aşamada bantlama makinasına, bir sonraki aşamada delik makinasına geçilir. Bu ürünler sonrasında haftanın ürünlerinin yapılacağı ara stok dediğimiz bölgeye istiflenir. Ürünler montaj, boya ya da klasik hatlarına gönderilir. Hangi üründe ne kadar malzeme kullanılacaksa talep edilir. Reçeteler zaten sistemde tanımlıdır. Montaj hattında tamamlanan ürünler etiketlenir. Etiket okunduktan sonra malzemeler depolardan düşer. Ürünler bizde paket cinsinde tamamlanır. Bir dolap dolap halinde gitmez, 7 paket halinde gider örneğin. O paket sevkiyat depoya gönderilir. El terminalleri ile bu işlem kontrol edilir. Sevkiyat deposundan müşteriye sevk edilirken de el terminali ile çıkış yapılır. Kendi depomuza gönderilecekse transfer yapılır. Faturaları ve irsaliyeleriyle bu ürünler birleşerek mamulü oluşturur. Bir uçtan malzeme girer diğer uçtan mamul olarak çıkış yapılır kısacası. Aradaki tüm işlemleri Login üzerinden takip ediyor ve gerçekleştiriyoruz.
Müşteriye doğru ve hasarsız ürünün gittiğini teyit etmek adına depo dahilinde kullandığınız bir sensör ya da kontrol sistemi mevcut mu?
Orman: Bizde montaj işlemlerini direkt bünyemizde çalışan personellerimiz yapıyor. Müşteriye bu konuda doğrudan hizmet veriyoruz. Taşımayı da biz yapıyoruz. Teslim yazısı alınıyor ve işlem öyle tamamlanıyor. Müşteri zaten bir hasar olduğunu söylerse ürün geri döner. Bu süreçlerin hepsini kendi personelimiz yapar.
Gönderimler nasıl bir sistem ile gerçekleşiyor?
Pekzorlu: Haftalık planımız var. Pazartesi günü İstanbul’a gönderim yapıyoruz. Salı günü bayi sevkiyatlarımız olur. Perşembe günü tekrar İstanbul sevkiyatı olur. Cuma günü de ihracatımız olur. Ama bunlar tır ve kamyon sayısı arttığında günlere dağılıyor.
Taleplerin arttığı dönemlerden geçiyor musunuz yıl bazında?
Özban: Bizim sezon tabir ettiğimiz bir beş aylık dönemde satış perakende ağırlıklı olur. Bu sezonun dışında kalan dönemlerde proje işlerini almaya çalışırız. Fabrikanın mevcut kapasitesini kullanabilmek adına büyük projelere gireriz. Dönem bitmek üzereyken iç ve dış piyasadaki perakende ürünümüz yoğunlaşır, o dönemde pek dışarıdan ürün almamaya çalışıyoruz sıkışmamak adına.
Orta ve kısa vadede depolamaya yönelik yapmayı planladığınız bir yatırım var mı?
Özban: Şu anda iş kapasitemiz ile fiziki kapasitemiz pek uyuşmuyor. Belki bir yıl içinde, belki de daha kısa bir dönemde fabrikanın daha da büyümesi gerekiyor. Şu anda bir yer sıkıntımız var. Hem imalat hem de depolama açısından. Fabrika fiziki kapasitesinin sınırlarına yaklaşmış durumda. Bazen planlarda değişmeler yaparak çözüm buluyoruz ama önümüzdeki dönemde yeni bir mekan için yatırım yapma fikri gündemimizde var.