18.06.2021

APS (Advanced Planning and Scheduling) Nedir?

Gelişmiş planlama ve çizelgeleme (APS), üretim planlamasını ve çizelgelemeyi bağlamsal olarak açıklayan tedarik zinciri planlamasının bir alt bileşenidir. APS, kaynak kullanımı ve üretim planlarını hizalamak için ortaya çıkan talep ve diğer kısıtlamalar ile bir sistemdir. Bu, açık bilgi ve çevik planlama iş akışlarıyla gelişen dijital bir süreç olma eğilimindedir. Gelişmiş planlama ve çizelgeleme (APS) yazılımı, şirketin iş kurallarına dayalı bir dizi kısıtlamayı dikkate alarak ve planlayıcının birden fazla senaryo oluşturup değerlendirmesini sağlayarak optimum üretim çizelgelerini analiz etmek ve hesaplamak için ileri matematik kullanır. Çizelgeleme yazılımının amacı, kurulum sürelerini ve değişimleri azaltmak için optimum operasyon sırasını belirleyerek verimliliği en üst düzeye çıkarırken üretim süresini ve maliyetlerini en aza indirmektir.

Bir Gelişmiş Planlama ve Çizelgeleme yazılımını (APS) uygulamadan önce, bunun temel bileşenlerini anlamak önemlidir.

Talep Planlama: Talep tahmini, gelecekte belirli ürünlere olan talebin ne olacağını tahmin etme sürecidir. Hem mevcut hem de gelecekteki müşterilerin ne satın almak isteyeceğini belirler ve üretim tesislerine gerçekte ne üretmeleri gerektiğini söyler. Talep tahmini, geçmiş satış verilerinin, istatistiksel tahminlerin, müşteri niyet anketlerinin ve daha fazlasının analizi yoluyla gerçekleştirilir.

Üretim Planlama: Üretim planlaması, bir üretim operasyonunun, operasyondaki hammaddelerin, personelin ve diğer kaynakların, belirli bir programa göre bitmiş ürünler oluşturmak için hazırlanmasını sağladığı süreçtir. Bir üretim planı, bir şirketin üretim faaliyetleri için bir rehber görevi görebilir ve bir üretim hedefine ulaşmak için gerçekleştirilmesi gereken bir dizi faaliyet belirler.

Dağıtım Planlaması: Dağıtım planlaması, bir tedarik zinciri içindeki siparişleri planlamak için kullanılan yöntemdir. Bu bileşen, çeşitli zaman dilimleri için envanter gereksinimlerini hesaplamak için bir talep tahminini temel alır. Dağıtım planlaması, gelecek dönem talebini eldeki envanter ve dönemin emniyet stoğu gereksinimleri ile koordine eder.

Ulaştırma Planlaması: Ulaştırma planlaması, tedarik zinciri boyunca insanları ve malları taşımak için gereken planlama ve yönetim süreçleri olarak tanımlanır. Bu süreç, bir tesisin ulaşım ihtiyaçlarını belirlemeye ve ulaşım modelinin verimliliğini, maliyetini ve tasarımını değerlendirmeye çalışan ortak bir çabadır. Ulaştırma planlaması ayrıca gelecekteki herhangi bir ulaştırma ihtiyacına yeterince hazırlanmak için gelecekteki politikaları, hedefleri, yatırımları ve tasarımları tanımlamayı da içerir.

APS ve ERP Birlikte Nasıl Çalışır? Gelişmiş Planlama ve Çizelgeleme sistemleri, kullanıcılara değişiklik yapma ve müşteri siparişleri üzerindeki etkisini gerçekleşmeden önce görme olanağı veren üretim hattı veya makine seviyelerinde planlayabilir. Bununla, bir ERP uygulamasında yeni bir MRP (malzeme ihtiyaç planı) çalıştırmadan planlama kolayca yeniden planlanabilir.

ERP ve APS sistemleri birlikte çalıştığında, APS sistemi, uzun ve kısa vadeli üretim planları vermek için matematiksel algoritmalar kullanarak zaman ve üretim sınırlamalarını aynı anda hesaba katar. Daha sonra MRP tarafından malzeme ihtiyaç planlarını oluşturmak için kullanılırlar. Lojistik olarak, bir APS ve bir ERP birlikte anlamlıdır. Bir şirket üretim süresini ve hızını artırmak istiyorsa, bir ERP'nin merkezi veri sistemi ile bir APS'nin stratejik planlama yeteneği arasındaki ortaklık gereklidir.