ERP Sistemi ve Özellikleri
ERP Sistemlerinin Temel Özellikleri
Son zamanlarda gelişmiş ülkelerde yüksek ilgi uyandıran bilgisayarla endüstriyel yönetim teknikleri uygulamalarının içinde, en sık kullanılanın ve uygulamada fazla başarılı sonuçlar sunan ERP kavramı olduğu bilinmektedir. ERP, üretimde darboğazların giderilmesine, dağıtım kaynaklarının daha verimli planlanmasına, müşteri hizmetlerinin iyileştirilmesine ve stokların en asgari seviyede tutularak en sağlıklı şekilde kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Farklı sektörlerin gereksinimlerine cevap verebilen ERP yazılımlarının özellikleri, genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir ;
• Tüm sektörleri amaç edinen ve kurulumu sırasında özelleştirilebilen standart yazılım paketidir.
• ERP yazılımları, başka yazılımlara oranla özelleştirmeye çok daha elverişli bir yapıya sahiptir. Çünkü hedef sektörü tanımlanmamış olan bu standart yazılımlar kurulum sırasında kurumun özel ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilmektedirler.
• Bir veri tabanı yönetimi yazılımı, ara katman yazılımı (middleware) veya bir işletim sisteminden daha çok ERP bir uygulama yazılımıdır. • Hem esas verileri hem de iş süreçlerine ait verileri tutan bütünleşik bir veri tabanıdır.
• Temel iş süreçleri üzerine çözüm önerileri sunmaktadır.
• Pek çok kurumsal fonksiyonu desteklemeyi hedeflemesinden dolayı yüksek oranda fonksiyonel bir yapıyı içinde bulundurur.
• ERP yazılımları dünya genelinde, ülkelerden ve bölgelerden özgür çözümler sunmak üzere tasarlanmıştır. ERP yazılımları, ülkeden ülkeye değişikleri içinde bulunduran muhasebe işlemleri, özel biçimli belgeler oluşturulması (teklifler, faturalar vs) ve insan kaynakları yönetimi gibi işlevleri ülkesel ihtiyaçlara makul bir şekilde yerine getirirler.
• Temel ERP ürün yazılımı dünya kapsamında kullanımı sağlamaya yeterli işlevselliği içermesi sayesinde bazı sektörleri değil tüm sektörleri hedefler.
• ERP yazılımlarını diğer yazılımlardan farklı kılan bir özellik de ERP yazılımlarının tedarik yönetimi, sipariş yönetimi ve ödeme işlemleri gibi, yinelenen ve daimî olan iş süreçlerini destekliyor olmalarıdır.
Kurumsal kaynak planlaması (KKP) bilinen en kapsamlı, etkin veri yönetimi çözümleri arasında üst sıralarda konumlanmaktadır. Birçok firma için ERP, veri analizi, otomasyon ve tam ölçekli altyapı entegrasyonu için ideal bir çözümdür. Bütün Kurumsal Kaynak Planlama sistemlerinin sunması gereken birkaç temel yetenek vardır. ERP sistemlerinin temel özellikleri şu şekilde sıralanabilir :
Entegrasyon
ERP sistemleri; kurumların tüm yapılarını sınırlarının dışına çıkartmaktadır. Satın alma, üretim planlama, satış, depo yönetimi, mali muhasebe ve insan kaynakları gibi bir çok fonksiyonlarının tümü departmanlar ve fonksiyonlar arası iş süreçlerini birleştirmiş bit yapı oluşturmaktadır.
İşlevsellik
ERP sistemlerinin kurumlarda ki bütün ihtiyaçları için işlevleri mevcuttur. Kurumlara özgü iş süreçlerinin de ilave edilmesiyle, ERP sistemleri farklı bir çok kurumun özel ihtiyaçlarını da karşılayabilmektedir. ERP sistemleri, standart iş fonksiyonelliği ile kurumlara özel iş süreçlerinin bir kombinasyonu olarak uygulanmaktadır.
Esneklik
ERP sistemleri, esnek yapısı oluşturmaktadır. Geniş bir işlev ve alternatif iş süreçleri çeşitliliğinden, kurumların ihtiyacı olan modülleri uygulayabilmektedirler. ERP sistemlerinin esnekliği, işletmelere, değişimi kendi lehlerine çevirme olanağı sağlamaktadır.
Modülerlik
ERP sistemleri esnekliğiyle modüler bir yapıya sahiptir. Modüller kurumların talepleri ve ihtiyaçlarına göre birbirinden bağımsız olarak kullanılabilme özelliği taşımaktadırlar. Kurumlar, ihtiyaçlarını karşılamak için sistemi daha fazla modülle daha kapsamlı hale getirebilirler. ERP sistemlerinin modülerliği işletmelere adım adım uygulama ya da sisteme tamamının eş zamanda uygulanması arasında seçim yapma imkânı sağlamaktadır.
Çok Yerden İşletme Olanağı
ERP sistemleri ile kurumlar, birbiriyle farklı lokasyonlarda bulunan depo, üretim sahaları, mağaza ve saha ekiplerinin ihtiyaçlarını ve iş süreçlerini birleştirebilmektedir. Birbirinden uzakta bulunan bu sistemler arasındaki iş süreçlerini aksatmadan ilertletebilir, ERP sistemleri düzgün ve sürekli işetişimi temin etmektedir.
Bilgiye Doğru ve Kolay Erişim
ERP sisteminde süreçleri birbiri ile bağlantısında , her bir kullanıcı gerekli olan bilgiye doğru ve kolay bir şekilde erişebilmektedir. Bilgi aktüel ve tutarlıdır. Kullanıcılar doğru bilgiye istenilen anda kolayca ulaşabilmektedir.
Ekip Yönetimi
ERP sistemleri, tamamında bütün olarak iş akışı yönetimi sağlanır. Ekip yönetimi, departman bazında düşünce ve görüşü, kurum bazında görüş ve global bir yaklaşımla değişimi gerçekleştirecek, inisiyatif ve motivasyon sağlamaktadır. ERP, kullanıcıların ekip halinde uyum içinde süreçleri ilerletmelerine destek sağlamaktadır.
Yeniden yapılanma
Kurum gereksinimlerini sağlamak amacıyla sahip olduğu bütünleşmiş süreçleriyle ERP, geleneksel yapı ve organizasyon yöntemlerini yeniden yapılandırma potansiyeline sahiptir. Bu bakımdan, ERP paketlerinin proje yönetimi ile ilgili modülleri vardır ve yazılımın devreye alınması sırasında süreçlere, organizasyonlara ve işlevlerine ilişkin nelerin yapılması gerektiği konusunda projeyi yönlendirme yeteneğine sahiptir.
Evrensellik
ERP paketlerinin evrenselliği vardır ve bu alanda uzman ve destek sağlamak daha basittir. ERP kurumların ihtiyaçlarında ki evrensel değişimleri ve teknolojik değişimleri ERP yazılımlarına ekleme gibi bir misyonları bulunmaktadır.