12.03.2014

IT Network - Zeynep Gürdal Röportaj

2013 yılı Yönetim Bilişim Sistemleri Sektöründe oldukça hareketli bir yıl oldu. Devletin de kurumları yönlendirmesiyle, bilgi işlem sistem altyapıları yenilenme sürecine girdi. Hayatımıza giren ve zamanla neredeyse tüm kavramların başına gelmeye başlayacak olan "e-" ekinin ilk başta kurumlara yük getiriyor olsa da ülkemizin teknolojik yönden kalkınmasını sağlayacak olduğunu hep beraber gördük. 

2013 deyince bilişim dünyasında akla gelen ilk konu olan e-Fatura sistemi ülkemizin bilişim altyapısındaki gelişim zincirinin en büyük halkalarından biri olmuştur. İşletmelere, faturaların basımı, postalanması ve arşivlenmesi konusundaki sağlayacağı tasarruflar bir yana, günümüzde en değerli kaynaklardan biri olan zamanı geri vermiştir. Faturalama süreçlerinin hızlanması operasyonlar arasında kaybedilen zamanı kurumlara geri kazandırmıştır. Fazla üzerinde durulmayan operasyonel kazanım aslında bu sistemin perde arkasındaki en büyük artısı olabilir.

Login Yazılım olarak iş ortaklarımıza e-Fatura konusunda istedikleri yöntemle çalışmalarına olanak verecek sistemler sağlıyor olmamıza rağmen en gelişmiş e-Fatura sistemi olan Entegrasyon Model’inden çekinmemelerini ve gelişmiş bir sistem kurmalarını önerdik. Bu sistem henüz yeni olmasına rağmen önümüzdeki yıllarda gelişmiş bir altyapısı olan şirketlerin e-Fatura yapısının nimetlerinden en güzel şekilde yararlanacağına inanmaktayız.

Gerek fatura imzalama olsun, gerek faturaların güvenli alışverişi olsun gerek de sistem güvenli ve istikrarı olsun, Login Yazılım’ın 24 yıllık web servisi tecrübesiyle harmanlanmış bu sistemin gelecekte e-Fatura konusunda ülkemizin en başarılı sistemlerinden biri olmaya aday olduğunu düşünüyoruz.

Faturaların elektronik ortamda gönderilmesi şimdilik sadece büyük mükellefler arasında olmasına rağmen, gelecekte bu kapsamın daha da artmasını bekliyoruz. Kurumların büyük bir çoğunluğunun bu sisteme geçmesi önümüzdeki 5 sene içerisinde gerek kayıt dışı oranındaki düşüş ile gerek yaratacağı iş kolları ile ülke ekonomisine büyük pozitif etki sağlayacaktır.

E-Fatura Sisteminin bizim gibi kendi yazılımlarını geliştiren şirketlere çok büyük faydası dokunmuştur. Yepyeni iş kolları yaratması bir yana, kendi geliştirdiğimiz Login Entegre ERP çözümünün daha da kapsamlı hale gelmesine öncü olmuştur.

E-Fatura ile beraber önümüzdeki günlerde gelişmelerini daha yakından takip edeceğimiz kavram olan e-Defter konusunda da altyapı çalışmalarıgerçekleştirdik. Kurumların daha derli toplu kontrol edilmesini sağlayacak sistemler bütününün bir parçası olan e-Defter yapısını hizmetlerimiz arasına başarıyla koyduk. 

Yazılım geliştirme ve proje yönetimi kadromuzdaki büyük çaplı yenilenme sürecinin ardından gerçekleştirdiğimiz çalışmaların sonucunu hep beraber görmeyi planladık. En büyük meyvemiz olan Login ERP Uygulamasını Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan E-Defter Uyumlu Yazılım Listesi’ne yerleştirdik. Bu uygulama ile saniyeler içinde belirlenen format ve standartlara uygun bir şekilde oluşturulan e-defter dosyalarınızı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemine yükleyebilirsiniz.
Verdiğimiz stratejik kararlar sonucunda sadece Login Entegre ERP kullanıcılarının değil, yevmiye fişlerini bilgi işlem sistemlerinden dışarı alabilen tüm kullanıcıların Login ERP e-Defter Uygulamasını kullanabilmesini sağladık.

2014 yılı için genel olarak nasıl bir tablo öngörüyorsunuz? Plan ve projelerinizden bahsediniz

2014 yılı ilkemiz hizmet kalitemizi ve ürünlerimizi daha da geliştirmek üzerine kurulu çalışmalar yapmaktır. 2013 yılında verdiğimiz doğru kararlar sonucunda ulaştığımız başarıyı, 2014 yılında daha da ileriye gitmek için kullanacağız. Devlet’in kurumların bilgi işlem sistem altyapılarını geliştirme konusundaki kararlı adımlarını yerinde takip edip, iş ortaklarımızın doğru kararları doğru zamanda vermelerine yardımcı olacağız.

Herkesin bildiği gibi durmaksızın değişen ekonomik şartlar, piyasalardaki rekabeti her gün daha da kızıştırmakta. Kızışan bu ortamda, kurumların öncelikli amaçları olan karlılığı sürdürebilmeleri için hızla gelişen teknolojiye ayak uydurmaları gerekmekte. Teknolojiye direnç gösteren firmalar, içinde bulunduğumuz bilgi çağında ayakta kalmakta zorlanacaklardır. Kurumların, merhametin yok olmaya yüz tuttuğu günümüz koşullarında sürekli artan ihtiyaçlarını karşılayabilmek, iş süreçlerini güvenle yönetmek, sağlıklı öngörülerle doğru zamanda doğru karar verebilmeleri için bizim gibi çalışan firmalara ihtiyaçları vardır. Gelişmiş ERP uygulamaları sayesinde kurumlar tüm iş süreçlerini tek bir platform üzerinde toplar, yönetim kalitesinde sürekli artışı garantilerler.

Kurumları kapsamlı mekanizmalar halinde kabul eden özelleştirilmiş ERP uygulamaları, işleyiş içindeki tüm bölümleri teker teker ele alır, kapsamlı mühendislik çalışmaları ile en doğru işleyiş yöntemlerini geliştirirler. İlerlemeyi amaç edinmiş kuruluşlar işleyişlerindeki mühendislik çalışmalarına destek olmalı, uzun dönemde kazanılacakları kısa dönemde gereken emek, çaba ve zaman gibi bedellerin gölgesi altında bırakmamalıdırlar. Tatbiki doğru yapılmış uygulamalar, güvenilir onay mekanizmaları ile insan hatalarını minimize eder, öngörülerin en az hatayla analiz etmesine yardımcı olurlar ve bu analizler ışığında kararların kurumun tamamı ele alınarak verilmesini sağlarlar.

Kaynakların doğru yönetilmesi söz konusu olduğunda güçlü bir uygulama sahibi olmayan kurumlar, kaçınılmaz sonu yaşayacaktır. Söz konusu kargaşadan en az kayıpla sıyrılmak isteyen yöneticiler kurumun tamamında veri bütünlüğünü sağlamalı, kapsamlı şekilde tanımlanmış kaynakları en verimli şekilde atamalı ve denetimini güvenilir bir sistemle takip etmelidir. Gelecek planlamalarının güçlü analizler eşliğinde yapıldığı şirketler er ya da geç verimliliği arttıracak, sürdürülebilir karlılığa erişecektir. Gücünü insan zekâsı, teknolojinin hatasızlığı ve hızından alan ERP uygulamaları günümüzde olduğu gibi gelecekte de şirketlere büyük katkıda bulunacaktır.

Bir yazılım ticarethanesinden daha çok bir sanat evi edasıyla yazılım eserleri hayata geçirmekte olan Login Yazılım, gelecekte bu en önemli özelliğini kaybetmeyecektir. Türkiye Bilişim Dünyası’nda her sene daha da yükselecek kuruluşumuz gelecekte uluslararası söz sahiplerinden biri olacak, ülkemizin gençlerini bilişim konusunda bugüne kadar kimsenin desteklemediği kadar destekleyecektir.


Zeynep Gürdal
Projeler Müdürü