
MRP I ve MRP II Farkı Nedir?
Herhangi bir ticari kuruluşun uzun vadeli ve sürdürülebilir büyümesinin en önemli noktalarından biri etkili planlamadır. İş stratejileri uygulanmadan önce, daha çözüm üretme aşamasında ortaya çıkacak olan tüm soruları yanıtlayabilecek iyi tasarlanmış bir plan mutlaka olmalıdır. İmalat sanayinde tüm kaynaklar doğru hesaplanmalı, stratejik olarak planlanmalı ve doğru kullanılmalıdır. Bu planlama faktörleri operasyon sektörü ve üretim ekibini içeren tüm iş kolları ve yönetimin kendisi dikkate alındığında verimliliğin temeli olacaktır. Aynı zamanda yönetimin karar vermedeki etkinliğinin de bir göstergesidir.
Malzeme İhtiyaç Planlaması, MRP I olarak bilinir ve Üretim Kaynak Planlaması MRP II olarak bilinir. Bu sistemler envanter yönetimi, üretim çizelgeleme, iş planlaması, finansal projeksiyon dahil ayrıca bunlarla sınırlı olmamak üzere üretim süreçlerini organize etmek ve doğru bir şekilde izlemek için programlanmış bilgisayar güdümlü sistemlerdir. Her ikisi de imalat endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
MRP I, " Malzeme İhtiyaç Planlaması " anlamına gelir . Temel olarak yazılım kullanımı yoluyla bir malzeme planlama ve yönetim sistemidir. MRP I, herhangi bir üretim sürecindeki bazı sorunları çözer. Bu sorunlar; hangi malzemeler satın alınır, ne kadar malzeme satın alınır, malzemeler ne zaman satın alınır gibi sorulardır. Malzeme İhtiyaç Planlaması, üretimde kullanılan hammaddelerin ölçümü, çizelgeleme gibi üretim sürecinin çok temel yönlerine odaklanır. Malzeme Kontrol Unsurları, müşteriler tarafından verilen siparişlere dayanır. En üst düzeydeki montajı ayrı parçalara böler ve ihtiyaç duyulan malzeme miktarını projelendirir. Bileşen teslim süresine dayalı olarak ne zaman satın alınacağını planlayarak hesaplar.MRP I'in faydalarını özetlenirse;
-Stok maliyetlerinin azaltılması
-Envanter seviyelerinin kontrolü
-Tedarik ve üretimde bekleme sürelerinin azaltılması
-Daha iyi üretim ve satın alma planlaması
-Girdi ihtiyaçları hakkında bilgi
-Tedarik kararları vermede yardım
-Kontrol ve dokümantasyon olarak özetlenebilir.
Üretim Kaynak Planlaması (MRP II) sistemi ise, MRP I tarafından sunulan talep tahminleri ve çizelgelemenin yanı sıra insan gücü ihtiyacı, iş planlaması, analiz modülü ve finansal tahminler gibi üretim sürecindeki diğer değişkenleri de inceler. Veriler, çalışan katılımı, insan gücü katkısı ve verimlilik seviyesi izlenerek toplanır. MRP II, MRP I'in geliştirilmiş versiyonudur. Diğer faktörlerle de aynı anda ölçüldüğü için diğer tüm yönleri göz önünde bulundurarak daha bilgilendirici ve kesindir.MRP II, imalat şirketlerinin kalbini oluşturmaktadır. İmalat şirketleri için entegre bir operasyonel ve finansal planlama yöntemidir. MRP II, MRP I'den ne, ne kadar ve ne zaman malzeme alınacağına ilişkin soruları yanıtlamanın yanı sıra Hangi kaynaklar gerekli, Ne miktarda kaynak, Bu kaynaklar ne zaman gerekli olacak gibi soruları da yanıtlar. MRP II ayrıca üretim planının kapasite problemlerini tanımlar . Kaynakların kullanılabilirliği ile planlı tüketim arasındaki farklılıkları çözer. MRP II Sistemi kullanmanın avantajları ise;
-MRP I'den gelen tüm avantajlar
-Makine kullanımının optimizasyonu ve verimlilik artışı
-Üretim ve stokların koordinasyonu ve kontrolü
-Sipariş değişikliklerine uyum kolaylığı.
-Dış kaynak kullanımı ve atıl sürelerin azaltılması -Planlı ve gerçek üretimin finansal bilgisi. olarak açıklanabilir. MRP I ve MRP II , işletmelerin envanteri kontrol etmelerine, maliyetlerini yönetmelerine ve tüm üretim ihtiyaçlarını takip etmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Kendi iç süreçlerini geliştirerek, müşterilerin beklentilerini daha rekabetçi, stratejik ve duyarlı bir şekilde karşılayabilirler.