09.03.2016

Stok Yönetiminde LP (License Plating) Kavramı

LP (License Plating) üreticilerin operasyonel verimliliklerini ve tedarik zinciri operasyonlarını iyileştirmelerine yardımcı olarak, envanteri gruplamak ve kolayca yönetmek için geliştirilmiş bir metottur. LP (License Plating) yöntemi ile üretici firmalar depolarında hız ve verimlilik artışını yakalarken, hataları minimuma indirerek, stoklar üzerindeki izlenebilirliği arttırabilirler.

Yerli yazılım üreticilerinden Login Yazılım’ın ERP çözümü içerisinde entegre bir şekilde başarıyla çalışan LP (License Plating) kavramını , Login Yazılım ERP Çözümleri Danışmanı Sn. Ahmet Savaş Göktürk ile konuştuk.

LP (License Plating) kavramı firmaların operasyonel verimliliğini nasıl arttırır?

Savaş Göktürk: LP (License Plating) yöntemi ile stoklarınızı gruplar halinde yöneterek envanter takibinizi hızlandırırsınız. LP (License Plating)kavramı Login Smart El Terminali Sistemi ile tam entegre bir şekilde çalışmaktadır. Çalışma prensibi stokların gruplar halinde tek bir kod/barkod ile yönetilmesini esas almaktadır.

Tek bir kod/barkod ile o sandıkta, palette, kolide vb. yerin içinde bulunan farklı ürün çeşitlerini ayrı ayrı ancak tek bir kod/barkod ile yönetebildiğiniz için başta operasyonel verimliliğiniz artarken, hataları minimuma indirerek stoklar üzerindeki izlenebilirliği arttırabiliyorsunuz.

LP (License Plating) içerisinde ne tür bilgiler tutulmaktadır?

Savaş Göktürk: LP (License Plating) içerisinde bir veya birden çok karışık ürünler olabilir. Bu tamamen işletmenizin ve ürün gamınızın yapısına göre sistem analizi sonucunda belirlenecek veya müşterinizin isteğine göre şekillenecek bir karardır. LP bir kere yaratıldığında, otomatik olarak barkod veya RFID etiketi oluşup sandığa, palete veya koli üzerine yapıştırılır. Bu tek etiket ile part numarası, Seri Numarası, Lokasyon, Organizasyon, Envanter tipi, Miktar, üretim tarihi, revizyon numarası, son kullanma tarihi, lot numarası vb. daha bir çok bilgiyi tek bir LP (License Plating) üzerinde tutup takip etmeniz mümkün.

LP_2_600

İşletmeler LP (License Plating) kavramına ihtiyaç duyduklarını nasıl anlarlar?

Savaş Göktürk: Bir işletmenin LP (License Plating) mantığına ihtiyacı olduğunu anlaması için bazı işaretler vardır. Bu sayacağım işaretler firmanızda var ise, o zaman LP kullanarak hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

  1. Depo operasyonlarınız çok yavaş ise.
  2. Çok fazla stok hatası ile karşılaşıyor iseniz,
  3. Üretimde stoklarınızın eksikliğinden dolayı yavaşlama veya durma var ise,
  4. Müşterileriniz sizden kendilerine özel etiket istiyor ise,
  5. Deponuza giriş çıkışları takip etmek çok karmaşık ve zorlaştı ise,
  6. Lot takibi ve izlenebilirliği konusunda endişeleriniz var ise,
  7. Sevkiyatları ve yüklemeleri planlamak ve yönetmekte zorlanıyor veya kaygılarınız var ise,
  8. Stoklarınızdaki karmaşadan kurtulmak istiyor iseniz.

Eğer siz de bu 8 maddeden herhangi birini kendinize yakın görüyorsanız o zaman vakit kaybetmeden işletmenize LP (License Plating) mantığını mutlaka kurgulayın.