28.05.2021

Talep Tahmini Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

Talep tahmini yönetimi, iş birimi gereksinimlerini ve dahili satın alma işlemlerini kontrol etmek ve izlemek için birleşik bir yöntemdir. Kuruluşların tedarikçi ilişkileri ve ilgili avantajlarla meşgul olmaya devam etmesine yardımcı olur. Kuruluşlar, dış harcama faktörlerini ele almak, satın alma siparişlerini düzenlemek ve israfı ortadan kaldırmak için talep yönetimi sistemlerini kullanır.

Talep yönetimi, geleneksel kaynak sağlama girişimlerinin aksine, bireysel ürün fiyatlandırması yerine sağlayıcılardan satın alınan ürünlerin hacmine odaklanır.

Talep yönetimi, tüketim yönetimi veya stratejik harcama yönetimi olarak da bilinir.

Talep Tahmini Nedir?

Talep Tahmini, müşteri talebinin beklenen bir tahmininin bir tahminini geliştirmek için geçmiş satış verilerinin kullanıldığı süreçtir. İşletmeler için Talep Tahmini, müşterilerinin öngörülebilir gelecekte satın alacağı mal ve hizmetlerin miktarını tahmin eder. Ciro, kar marjları, nakit akışı, sermaye harcaması, risk değerlendirmesi ve azaltma planları, kapasite planlaması vb. Gibi kritik iş varsayımları Talep Tahminine bağlıdır.

Talep Tahmini Türleri

1. Pasif Talep Tahmini Genel olarak en basit talep tahmin türü olarak kabul edilen pasif talep tahmini, gelecekteki müşteri talebini tahmin etmek için geçmiş verileri kullanır. Pasif talep tahmini, mükemmel satış verilerine sahip ve büyümeyi sürdürmek yerine istikrarı korumaya odaklanan işletmeler için mükemmel bir seçimdir.

2. Aktif Talep Tahmini Aktif talep tahmini, gelecekteki müşteri talebini tahmin etmek için pazar araştırmasını ve diğer dış faktörleri kullanır. Satış verileri bu tahmin türü için odak noktası olmadığından, aktif talep tahmini, yeni kurulan işletmeler veya şu anda büyüme aşamasında olan şirketler için idealdir.

3. Kısa Vadeli Öngörüler Kısa vadeli talep tahmini, yalnızca önümüzdeki üç aydan bir yıla kadar müşteri talebini tahmin eder. Kısa vadeli talep tahmini, daha önce uzun vadeli bir tahmin kullanılmışsa, aksi takdirde geçerliliğini yitirebilecek müşteri talep tahminlerini ayarlamak için gerçek zamanlı satış verilerini uygular.

4. Uzun Vadeli Öngörüler Uzun vadeli talep tahmini, önümüzdeki bir yıldan dört yıla kadar müşteri talebini öngörür. Uzun vadeli tahmin, öncelikle pazar araştırmasına ve satış verilerine dayanır. Uzmanlar, bu tahmin türünün daha çok genel bir yol haritası olarak görülmesi gerektiğini, çünkü tahminlerin bu kadar uzun bir süre içinde değişmesi muhtemel olduğunu tavsiye ediyorlar.

5. Dahili İş Tahmini Dahili iş tahmini, işletmelerin kapasite planlamalarının beklenen müşteri talebine uygun olup olmadığını anlamalarına yardımcı olur. İş operasyonlarının daha kapsamlı bir incelemesini sağlayan dahili iş tahmini, mevcut kaynakları optimize etmek için iyileştirme alanlarının belirlenmesine yardımcı olur.

6. Harici Makro Tahmini Harici makro tahmin, mükemmel bir tedarik zinciri yönetimi aracıdır. İş operasyonlarını etkileyen dış faktörlere odaklanan dış makro tahmin, potansiyel eğilimleri ve bu eğilimlerin şirket hedeflerini nasıl etkileyebileceğini belirler.

Talep Tahmini Methodları

1.    Nitel yöntemler:

Delphi Tekniği: Talep Tahminini oluşturmak için bir uzman paneli atanır. Her uzmandan, kendisine atanan belirli segment için bir tahmin oluşturması istenir. İlk tahmin turundan sonra, her uzman tahminlerini okur ve bu süreçte her uzman diğer uzmanlardan etkilenir. Sonuç olarak yine tüm uzmanlar tarafından bir tahmin yapılır ve tüm uzmanlar yakın bir fikir birliğine varana kadar süreç tekrarlanır.

Satış Ekibi Görüşü: Satış Müdürü, ekibindeki her Satış Temsilcisinden beklenen talebin girdilerini ister. Her Satış Temsilcisi, kendi bölgelerini ve ürün kategorilerini değerlendirir ve bireysel müşteri taleplerini sağlar. Sonunda, Satış Müdürü tüm talepleri toplar ve yönetimin kararından sonra Talep Tahmininin son sürümünü oluşturur.

Pazar Araştırması: Pazar araştırması tekniğinde, potansiyel talebi oluşturmak için müşteriye özel anketler uygulanır.

2.    Nicel yöntemler:

Trend Projeksiyon Yöntemi: Trend projeksiyon yöntemi, tipik olarak 18 ila 24 aydan uzun büyük bir satış verisi geçmişine sahip işletmeler için etkili bir şekilde kullanılabilir. Bu tarihsel veriler, bir grafik çizim yöntemi veya en küçük kareler yöntemi ile normal koşullar altında belirli bir ürün kategorisi için geçmiş satışları ve öngörülen talebi temsil eden bir "zaman serisi" oluşturur.

Barometrik Teknik: Barometrik Talep Tahmin tekniği, geleceği tahmin etmek için mevcut olayları kaydetme ilkesine dayanır. Talep Tahminleme sürecinde bu, istatistiksel ve ekonomik göstergeler analiz edilerek gerçekleştirilir. Ekonometrik tahmin tekniği: Ekonometrik tahmin, talep ile talebi etkileyen faktörler arasındaki ilişkileri kurmak için otoregresif entegre hareketli ortalama ve karmaşık matematiksel denklemleri kullanır.