07.06.2021

Üretim Maliyeti Yönetimi

Üretim maliyet yönetimi ideal olarak ürün geliştirme döngüsünün başlarında, kavramsal aşama kadar erken bir zamanda gerçekleştirilmelidir- tasarım ve tedarikçi seçimi sürecin başlarında çok daha esnektir- bu nedenle ürün geliştirmenin ön ucunda parçalar ve takımlar üzerinde maliyet kontrolü ile maliyet mühendisliğini etkinleştirmek ve karlılığı sağlamak kritik öneme sahiptir.

Maliyet her zaman erkenden optimize edilemez veya her durumda yapılamayabilir. Üretim maliyet yönetimi süreçleri ve araçlarının, ürün yaşam döngüsünün sonraki aşamalarında da uygulanması gerekebilir. Gerçeklere dayalı maliyet modelleri ve danışmanlık, yaşam döngüsünün başlarında uygulansa bile, yaşam döngüsü boyunca birkaç kez yapılması gerekebilir, bu nedenle üretim maliyet yönetiminin ürün geliştirmeden satışa kadar tüm kurumsal işlevlerde maliyet modelini desteklemesi ve bir tekrarlanabilir süreçler ve geçmiş bilgilerle maliyeti tahmin etmek ve iletmek için tek tutarlı havuz oluşturması gerekir.

Üretim maliyet yönetimi, ürün yaşam döngüsüne yayıldığından, maliyetlendirmeye kurumsal çapta bir yaklaşım benimsemek önemlidir. İdeal bir üretim maliyet yönetimi sisteminin, bir ürün yaşam döngüsü sisteminde yönetilen ürün geliştirme süreciyle uyumlu olması gerekir, bu nedenle bir ürün yaşam döngüsü ve üretim maliyet yönetimi arasında çok fazla sinerji vardır.

Üretim maliyet yönetimi için en yaygın kullanılan araçlar – basit toplamalar yapan elektronik tablolar ve özel programlar – kurumsal sınıf geniş süreçler için uygun değildir; bu çözümler, güvenilir maliyet modelleri geliştirmek için gereken ayrıntıları sağlamaz. Ayrıca tasarımcıların ürünleri, kavramları ve senaryoları karşılaştırmasını da çok zorlaştırırlar. Elektronik tablolar, kalite sorunları ve bunların kurumsal ölçekte etkin bir şekilde uygulanamaması nedeniyle başarısız olur. Kurumsal olmayan yaklaşımlar ayrıca bilgileri yeniden kullanmayı veya ürün değişikliklerini, kur dalgalanmalarını, yük oranları güncellemelerini veya emtia maliyet değişikliklerini uygulamayı zorlaştırır.

Üretim maliyet yönetimi işlevleri için ürün yaşam döngüsünü kuruluş çapında bir sistemi genişleterek, maliyet yönetimi etkin bir şekilde iletilir ve gelecekteki ürün programları için kurumsallaştırılması için yakalanır. Bu, bağlantısız ve tutarsız manuel maliyetlendirme modellerini ve bakımı zor karmaşık elektronik tabloları ortadan kaldırır. Bu ayrıca, tüm maliyet faktörlerinin görünürlüğü ile ürün değişikliklerini maliyetlere doğru bir şekilde dahil etmek ve bu süreçleri tekrarlanabilir kılmak için kolay, hızlı ve güvenilir etki analizini destekler.

Üretim maliyet yönetimi süreci, özellik tabanlı hesaplamalar için kalınlık, yüzey ve hacim gibi ilgili parametreleri çıkarmak için ürün yaşam döngüsü s sistemlerinde yönetilen mevcut 3B model parametrik verilerinden de yararlanabilir. Üretim maliyet yönetimi için yeniden kullanılabilen diğer ürün yaşam döngüsü verileri, mühendislik proje yönetiminden işçilik oranlarını, malzeme yönetimi modüllerinden malzeme maliyetlerini, malzeme listesi/süreç ve mühendislik ve üretim veri yönetimiyle ilgili araçları içerir. Entegre bir PLM ve PCM çözümü de verimlilik için önemlidir ve şirketlerin zaman içinde sürekli iyileştirmeyi kolaylaştırmak için hem ürün verilerini hem de maliyet modellerini yeniden kullanmalarına olanak tanır.