
Üretim Yönetimi Nedir?
Üretim Yönetimi
Üretim Yönetimi; ürünün, istenilen kalitede, miktarda, zamanda ve en düşük maliyetle üretiminin gerçekleşmesini sağlayacak biçimde bir işletmenin elinden bulunan malzeme, makine, işgücü vb. üretim kaynaklarının planlanması, üretiminin gerçekleşmesi, kontrol edilmesi ve geliştirilmesidir. Üretim yönetimi, miktar, kalite, zaman ve maliyet gibi değişkenleri optimize etmeye çalışır.
Üretim yönetiminin en önemli işlevleri; planlama, uygulama ve kontrol etmedir. Bu süreçler sonrasında sağlanan verilerle de gerekli önlemler alınır. Geri beslemenin akması şirket en önemli damarlarından birinin kesilmesi demektir.
Üretim Yönetimin Amacı
Şirketin hedefleri çerçevesinde uygun miktarda kar sağlayacak ( veya öngörülen başka amaçları gerçekleştirecek) şekilde. İşletmenin içine, içinde ve dışında olan kaynak akışını planlamak, gerçekleştirmek ve kontrol etmek olarak ifade edebiliriz. Böylece üretim yönetimi; müşteri, talebini, sermaye durumunu, üretim kapasitesini insan ve makine gücünü vb. üretim kaynaklarını sürekli olarak ölçen ve kontrol altında tutan bir işlevdir. Bu yalnız, yukarıda sayılan etmenlerin varolan durumlarını gözönüne almak şeklinde değil, aynı zamanda bu etmenlerin gelecek için planlanması şeklinde olmalıdır.
- Tüketici taleplerinin fiyat, zaman, miktar ve kalite açısından en iyi şekilde karşılanması
- Stok düzeyinin olabildiğince düşük tutulması veya stok devrinin arttırılması İşletmenin insangücü ve makine kaynaklarınından yararlanma derecesinin yükseltilmesi
- Üretim Yönetimin Temel İşlevleri
- Üretim yönetimi faaliyetleri, her firmanın yapısına, üretim sistemine ve hatta ürünlere bağlıdır. Bununla birlikte üretim yönetiminin temel işlevleri şunlardır:
- Ürünün pazardaki yeri ve ürünlere olan toplu talebinin belirlenmesi
- Yatırım Analizi
- Ürün Bazında
- Talep Planlama
- Ana Üretim Çizelgeleme ve Üretim Olanaklarının Planlanması
- İşgücü Planlama
- Malzeme Gereksinim Planlaması ve Stok Planlama
- Operasyon Planlama( Rotalama )
- Satınalma ( Tedarik)
- Tezgah Yükleme ve Çizelgeleme
- İşlerin Dağıtımı
- İş Takibi
- Depolama ve Sevkiyat
- Kalite Kontrol
- Bakım – Onarım
- Girdi ve Çıktıların İzlenmesi ( Kontrol )
- Üretim Yönetimi Sisteminin Alt Sistemleri
Üretim yönetimi sisteminin alt sistemlerine yaklaşım genelde şu şekildedir;
Sistemin tasarımına ilişkin alt sistemler ve üretim yönetim sisteminin yönetilmesine ve kontroluna ilişkin alt sistemlerdir. Bu sistemler ve ilgi alanları şu şekilde sıralanmaktadır:
Ürün Tasarımı: Ürünün tasarlanması, ürünün niteliklerinin belirlenmesi, standardizasyon, yeni ürünler üzerine uygulamalı araştırma, deneme ve geliştirme çalışmalarının planlanması, organizasyonu, yönetimi ve denetimi.
Üretim Mühendisliği: Üretim makinaları, taşıma ve bağlama araç ve gereçleri, yardımcı aletler, çeşitli donanım ve tesislerin değerlendirmesi, seçim ölçütlerinin belirlenmesi, üretim sürecinin tasarlanması, imalat yöntemlerinin analizi ve seçimi.
İş Tasarımı: İş yöntemleri ve iş standartlarının belirlenmesi, iş analizi, iş ve işçi değerlendirme, ücret sistemleri, iş etüdü, verimlilik, işyeri düzenleme, iş tasarımı, iş zenginleştirme ve iş genişletme.
Tesis Planlama: Kuruluş yeri seçimi, arazi içi yerleşim, malzeme taşıma, iş akışlarının planlanması, fabrika içi yerleşim düzeninin belirlenmesi
Üretim Planlama: Satış tahminleri, kapasite analizi, toplu üretim planını oluşturma, üretim kaynak gereksinimlerinin belirlenmesi, imalat ve tedarik parti miktarlarının belirlenmesi, hat dengeleme.
Üretim ve Stokların Kontrolü: Rotalama, üretim çizelgeleme, iş yükleme ve sıralama, iş dağıtımı, işi başlatma, stok kontrol, ambarlama, verimlilik izleme.
Kalite Kontrol: Kalite standartları, kabul örneklenmesi, kalite kontrolda kullanılan şemaların ve araçların belirlenmesi, üretim sırasında ve sonrasında kontrol.
Maliyetlerin Kontrolü ve Geliştirilmesi: İşçilik, malzeme, genel ve idari maliyetlerin denetimi, birim ortalama ve marjinal maliyetler, değer analizi.
Bakım ve Onarım: Arıza bakım, planlı bakım, yenileme, revizyon.