06.05.2016

Gıda Hammaddesi Sektörüde ERP Uygulamaları

Türkiye’de hızla gelişen ve bir çok uluslararası oyuncunun da yer aldığı Gıda hammaddesi sektöründeki ERP uygulamaları hakkında Login Yazılım ERP Çözümleri Danışmanı Sn. Ahmet Savaş Göktürk ile konuştuk.

Gıda Hammadesi Sektöründen biraz bahseder misiniz?

Savaş Göktürk: Gıda sektörü, tarımdan sağladığı bitkisel ve hayvansal hammaddeyi, uyguladığı bir veya daha fazla işlemle, raf ömrü uzun ve tüketime hazır ürünlere dönüştürür.

Gıda sanayii son yıllarda çok önemli yapısal, değişim ve dönüşüme uğramıştır. Sözleşmeli tarıma yönelme, teknolojinin yenilenmesi, kalite sistemlerinin yaygınlaşması, firma birleşmeleri ya da şirket evlilikleri, yeni pazarlama tekniklerinin ve sektörel örgütlenmenin gelişmesi, sektördeki önemli yapısal değişim ve dönüşümlerdir.

Login Yazılım’ın gıda hammaddesi sektörü için geliştirdiği özel çözümü bulunuyor mu?

Savaş Göktürk: Login yazılım olarak Türkiye’de Gıda sektöründe faaliyet gösteren bir çok müşterimiz bulunuyor. Yıllar içerisinde bu müşterilerimize özel bir çok uygulamayı Login ERP içerisine başarıyla entegre ettik. Gıda sektöründe kazandığımız know-how sayesinde de özellikle gıda hammaddesi sektörüne özel bir çözüm geliştirdik.

Bu özel çözümü detaylandıracak olursak; Login entegre ERP bünyesinde tüm sektörlere hitap eden modüler bir yapıya sahip. Bu yapıya ek olarak Gıda hammaddesi sektörü özelinde ihtiyaçları karşılayacak ek uygulamalar ve ekranlar geliştirdik. Login Entegre ERP standardı ile birlikte gıda sektörü müşterilerimize bu ek uygulama ve ekranların kurulumunu da yapıyoruz.

Gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar genelde başka sektörlerde de faaliyet gösterebiliyorlar. Login olarak siz ihtiyaçları karşılayabiliyor musunuz?

Savaş Göktürk: Login Entegre ERP’nin bir paket yazılım olmamasının en büyük avantajı bu. Çünkü dediğiniz gibi Gıda sektöründe faaliyet gösteren bu firma, başka sektörlerde de faaliyet gösteriyor olabilir. Login ERP,her sektöre uyum sağlayabilecek esnekliktedir. Firmalar, Gıda sektörü için geliştirdiğimiz ek uygulama ve ekranları gıda işletmelerinde kullanırken, Login ERP’yi kullanarak diğer sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerini de yönetebilirler. Bu sayede konsolide raporlar alabilir ve gerçek resmi tek bir sistem üzerinden yönetip görüntüleyebilirler.

Gıda sektörü için sunduğunuz çözümü biraz detaylandırabilir misiniz? A’dan Z’ye bir Gıda işletmesine nasıl bir çözüm sunuyorsunuz?

Savaş Göktürk: Login ERP üzerinde kullanılan Muhasebe, Finans, Satış, Satınalma, Stok yönetimi, MRP, Depo yönetimi, B2B ve Bordro uygulamalarının yanında Mobil Satış modülü ile İşletmelerinin Satış temsilcileri sahadadiz üstü bilgisayarları veya tabletlerinden merkez sisteme internet üzerinden bağlanarak gerekli sipariş bilgilerini aktarıyor, bunu yaparken de stokların durumunu ve müşterilerinin cari hesap durumunu en güncel halleriyle inceleyebiliyor.

Satış Sorumluları ve Ürün Yöneticileri, mobil saha satışı için tasarlanmış, taşınabilir bir bilgisayar üzerinde çalışan Login Mobil Satış modülü sayesinde, müşterileri ile yüzyüze görüşüp siparişlerini alırken, aynı anda şirket merkezine bağlanarak güncel fiyat listelerini, müşterisinin cari hesap durumu ile riskini kontrol edebiliyor.

Gıda işletmesinde Login ERP’nin diğer modülleri de etkin olarak kullanıdığı için, müşteri temsilcilerinden gelen tüm sipariş, sipariş onay, risk kontrolleri, yükleme, irsaliye ve fatura işlemleri kurulan satış modeli doğrultusunda minimum bilgi girişi ile süratle gerçekleştirilebiliyor. İskonto ve Fiyat Listeleri uygulamaları ile desteklenen bu süreç, satış sürecinin kısaltılmasını sağlıyor. Bunun sonucunda artan müşteri memnuniyeti ve verimlilik daha fazla kar anlamına geliyor.

Türkiye’nin her yerinde faaliyet gösteren Satış Sorumlularına stok, satış ve fiyat gibi bilgilerine kolayca ulaşarak dağıtım verimliğini arttırmayı amaçlayan Login ERP ile Gıda işletmeleri artık özellikle satış süreçlerinde daha verimli ve hızlı aksiyon alabiliyorlar.

Login Mobil Satış Modülü ile her satışçının kendi satışlarını gerçekleştirmesi sağlanırken, Gıda işletmesinin kullanmakta olduğu Login ERP sistemi ile yerel mevzuatın ve şirketin yurtdışı merkezinin gerektirdiği tüm finansal ve lojistik raporlamalarını yapılabiliyor.

Login ERP ile birlikte Gıda işletmelerinin verimliliği artarken, stokları azalıyor. Üretimin zamanında ve doğru yönlendirilmesi ile planlama gelişirken, karlılık da arttırılmış oluyor.

Gıda işletmeleri için geliştirilen çözümde merkezde yer alan Login ERP ile eş zamanlı olarak çalışan Login Mobil Satış Modülü,firmaların satış süreçlerinde stratejik ve taktiksel yönetim imkanı sağlıyor.

Parametrik yapısı ve geniş fonksiyonları ile esnek satış modelleri kurabilme ve uygulama imkanı veren Login ERP, Bir çok Gıda işletmesinde başarıyla kurulup verimli bir şekilde bu firmalara değer katmaya devam etmektedir.