Daha Kolay ve Daha Verimli Siparişe Özel Üretim için Login ERP
Talebin yüksek, üretimin az olduğu yıllarda üretilen her şey rahatça müşteri bulabilmekteydi. Kitlesel üretimin söz konusu olduğu o dönemlerde üreticiler ve satıcılar ürün ve hizmetlerin her ayrıntısını tek yanlı olarak rahatça belirleyebiliyordu.
Günümüzde ise arz-talep dengesi tamamen tersine dönmüş durumda. Artık talebin çok üzerinde üretimler söz konusu. Refah düzeyleri artan tüketicilerin tüketim kalıpları, değer ve yarar kavramları da değişmekte. Yeni ekonomide tüketiciler standart hizmetler ve ürünlerle yetinmiyor, "kendilerine özel" olanları arıyor ve tercih ediyorlar. Daha da fazlasını ödeme pahasına, tamamen kendi zevklerine özel tasarım ve üretimler istiyorlar.
Gelişen bu yeni pazar pek çok üreticinin iştahını kabartıyor. Ancak, özel müşteri taleplerini eksiksiz, zamanında, doğru yerde ve doğru biçimde karşılayabilmek göründüğü kadar kolay değil. Zira, kitlesel üretime uygun altyapı ve sistemlerle buna yanıt verebilmek neredeyse olanaksız. Mutlaka, bu konuda uzmanlaşmış olmak ve işin doğasına uygun sistemlerle çalışmak gerekiyor.
Login, müşteriye özel üretim yapan firmaların tüm iş süreçlerini etkin bir şekilde yönetebilecekleri gerçek bir "sistem çözümü" sunuyor. Bunu, uzun AR-GE çalışmaları sonucu geliştirdiği "konfigüratör" özelliğini Login ERP içerisindeki tüm üretim, stok, satış ve maliyet süreçlerine entegre ederek sağlıyor.
Login ERP ile, müşterinin istediği özel ürünün tasarımı, sipariş anında birkaç tuşa basılarak kolayca gerçekleştirilebiliyor. Üretilecek ürüne ait ürün ağacı, sisteme daha önceden tanımlanmış olan dinamik ürün ağacından "anında" yaratılıyor. Bu sayede, milyonlara ulaşabilecek statik ürün kodu ve ürün ağacını sistemde tutmaya da gerek kalmıyor.
Ürünün değiştirilebilir özellikleri belirlenirken varsa ek işçilikler de dikkate alınarak gerçek maliyetleri sipariş anında görülebiliyor. Stokların ve atölyelerin durumuna bağlı olarak ürünün üretilip üretilemeyeceği kontrol edilebiliyor, müşteriye gerçekçi fiyat ve teslim tarihi verilebiliyor.
Login ERP bünyesinde yer alan başka bir uygulama sayesinde, içerisinde özel tasarlanmış ürünlerin yer aldığı toplu satış veya ihalelere hazırlık aşamasında ayrıntılı maliyet analizleri, üretilebilirlik kontrolleri, teklif hazırlama ve revizyonları çok kısa sürelerde yapılabiliyor.
ERP programı, müşteriye özel üretim yapan otomotiv, makine, elektronik, mobilya, mutfak, tekstil, ambalaj gibi pek çok sektörde faaliyet gösteren firmaların aradığı çözümdür.
Parametre Değişkenleri
Ürünlerin konfigüre edilebilecek tüm özellikleri ve alabileceği değerler tanımlanır.
Parametre Grupları
Bilgi girişi sırasında hangi değişkenlerin sorulacağı, fiyatı hangi değişkenlerin belirleyeceği, ürünün üzerine yapıştırılacak barkod etiketinde hangi özelliklerin olacağı, standart ürün boyutları dışında istek olduğunda (genişlik, derinlik vs.) ek fiyat alınıp alınmayacağı, ek fiyat liste kodu ile bilgi giriş sırası belirlenir.
Ürün Ağacı Şablonu
Ürün için kullanılacak bileşenler ve miktarı standart olarak hep aynı ise direkt olarak bileşen kodu ve miktarı yazılır.
Eğer kullanılacak bileşen kodu ve miktarı ürünün herhangi bir özelliğine (Örneğin: Renk, model, en, boy, derinlik vb.) bağlı ise bileşen kodu ve miktarı alanlarına yazılacak formüller sayesinde belirlenir.
Örneğin : (case when ‘[yaylı_stop]’ = ‘E’ THEN ‘$var47$’ ELSE ‘$var8$’ END)
Ürün için seçilen konfigürasyon seçeneklerinde ‘Yaylı Stop ‘ seçeneği ‘E’ Evet ise ‘var47’ adlı bağlı değişkeni; ‘H’ Hayır ise ‘var8’ adlı bağlı değişkeni kullan anlamına gelir.
Bağlı Değişkenler
Bağlı değişken tanımları ürünün herhangi bir özelliğine bağlı olarak ürün ağacında kullanılacak bileşen kodunun bulunmasını sağlar.
Sipariş Girişi
Konfigüre edilebilen ürünlerin siparişi sırasında ürünün değiştirilebilen özelliklerini gösteren ekran açılır.
Ekrana gelecek sorular ürün stok kartında tanımlı şablondan getirilir.
Bu ekrandan ürüne ait değiştirilebilen özelliklere ait alternatifler seçilerek ürünün konfigürasyonu belirlenir. Bu seçim manuel yapılabileceği gibi daha önce ürün için tanımlanmış standart konfigürasyon tanım tablosundan da çağrılabilir. Bu sayede giriş aşamalarında hız kazanılmış olur.
Standard Konfigürasyonlar
Ürünlerin muhtemel konfigürasyonları tanımlanarak hızlı giriş imkanı sağlanır.
Sipariş Girişinde Otomatik Fiyatlama
Ürünün değiştirilebilir özellik ekranından ek fiyat alınacak özellikler de belirlenebilir.
Örneğin : Ürünün standart genişliği 150 cm iken 140 cm olması isteniyor ise sistem daha önce tanımlanmış olan Ek fiyat listesinden ürünün genişliğinin azaltılması için alınacak ek fiyatı ekrana taşır. Ekrana taşınan ek fiyat ürün liste fiyatı ile toplanır, ürün miktarı ile çarpılarak satır tutarınının bulunması sağlanır. Hangi değişkenin ek fiyata tabi olduğu Ürün Konfigürasyonu Parametre Grup şablonu tanım ekranında belirlenir.
Ek Fiyatlar
Ek fiyatlar tanım ekranından ek fiyatın geçerlilik tarihi, fiyatın döviz cinsi, hangi ürünler için ne kadar ek tutar alınacağı bilgileri tanımlanır.
Örneğin: A00% nin anlamı A00 ile başlayan ürün kodları demektir.
Konfigürasyon Kısıtları
Ürün bazında kullanılabilecek konfigürasyonlar belirlenerek, tanımlanan konfigürasyonların dışında giriş yapılmasının önüne geçilir.
Ürün Ağacı
MRP çalıştırıldığında ürün için tanımlanan konfigürasyon ve şablon tanımları kullanılarak ürün ağaçları sistemde otomatik olarak oluşturulur.
Barkod Etiketi
Ürünün konfigürasyon özelliklerine istinaden ürün üzerine yapıştırılacak barkot etiketi sistemden barkot printerlerine gönderilebilir.