
Malzeme İhtiyaç Planlaması
Malzeme ihtiyaç planlaması (MRP), işletmeler için üretkenliği artırmak için tasarlanmış, bilgisayar tabanlı bir envanter yönetim sistemidir. Şirketler, hammadde miktarlarını tahmin etmek ve teslimatlarını programlamak için malzeme ihtiyaç planlama sistemlerini kullanır.
MRP Nasıl Çalışır?
MRP, üç soruyu yanıtlamak için tasarlanmıştır: Neye ihtiyaç var? Ne kadara ihtiyaç var? Ne zaman ihtiyaç duyulur? "MRP, nihai ürünü belirlenen program dahilinde üretmek için gereken alt montajlar, bileşen parçaları ve hammaddeler için bir gereksinim listesine dönüştürülen bitmiş ürünler için bir üretim planından geriye doğru çalışır. Bu teknoloji, depolanan malzemelerin raf ömrü gibi ham verileri ayrıştırarak, yöneticilere iş gücü ve sarf malzemelerine olan ihtiyaçları hakkında anlamlı bilgiler sağlar ve bu da şirketlerin üretim verimliliklerini artırmalarına yardımcı olur.
Üretimde MRP
MRP, bir üretim operasyonunun verimliliği, etkinliği ve nihayetinde karlılığı için gereklidir. Ellerinde doğru hammaddeler ve bileşenler olmadan üreticiler, en uygun maliyet ve kalitede ürün talebine ayak uydurmayı umut edemezler. Ayrıca, üretimi ayarlayarak talepteki dalgalanmalara daha az yanıt vereceklerdir.
MRP ayrıca, envanter üzerindeki belirsizliğin çoğunu ortadan kaldırarak ve onu yönetmek için gereken zamanı en aza indirerek, montaj ve paketleme gibi üretimin sonraki aşamalarını daha sorunsuz ve öngörülebilir şekilde ilerletebilir.
MRP, hem nihai ürünlerin (cıvatalar, alt montajlar veya otomobiller gibi) sayılabilen ayrı öğeler olduğu imalatta hem de kimyasallar, alkolsüz içecekler ve deterjan dahil olmak üzere toplu ürünlerle sonuçlanan süreç imalatında yararlıdır.
MRP Neden Önemlidir?
Öncelikle özel yazılımlar aracılığıyla yapılan MRP, doğru envanterin üretim süreci için tam olarak ihtiyaç duyulduğunda ve mümkün olan en düşük maliyetle mevcut olmasını sağlamaya yardımcı olur. Bu nedenle MRP, üretim operasyonlarının verimliliğini, esnekliğini ve karlılığını artırır. Fabrika çalışanlarını daha üretken hale getirebilir, ürün kalitesini artırabilir ve malzeme ve işçilik maliyetlerini en aza indirebilir. MRP ayrıca üreticilerin, ürünlerine yönelik artan talebe daha hızlı yanıt vermesine ve müşteri kaybına neden olabilecek üretim gecikmelerinden ve stok tükenmesinden kaçınmasına yardımcı olur ve bu da gelir artışına ve istikrarına katkıda bulunur.
MRP, üreticiler tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve uygun fiyatlı tüketim mallarının büyümesi ve yaygın olarak bulunmasında tartışmasız en önemli unsurlardan biri olmuştur. Sonuç olarak çoğu ülkede yaşam standartını yükseltmiştir. MRP süreçlerinin karmaşık hesaplamalarını ve veri yönetimini otomatikleştirmenin bir yolu olmadan, üreticilerin operasyonlarını hızlı bir şekilde ölçeklendirmeleri olası değildir.
MRP'nin Faydaları
MRP sistemleri, üretimi verimli bir şekilde planlamanıza ve programlamanıza izin vererek, malzemelerin iş emrinde hızlı bir şekilde hareket etmesini sağlar ve işletmelerin müşteri siparişlerini zamanında yerine getirmesine yardımcı olur.
Bir organizasyon genelinde entegre olan bir MRP sistemi, geçmiş satışları ve mevcut envanteri çekmek gibi manuel süreçleri ortadan kaldırır. Ne zaman ve nerede ürüne ihtiyacınız olduğunu anlamak için daha az zaman harcarsınız, bu da zaman kazandırır ve karmaşıklık katmanını ortadan kaldırır.
Yapılar karmaşık olduğunda ve iş emri içinde birden çok alt montaj gerektirdiğinde, zamanlamayı yanlış hesaplamak kolaydır. Bir MRP, her bir alt montaja giren tüm bileşenleri ve her adımı tamamlamanın ne kadar sürdüğünü anlamanıza yardımcı olarak üretim döngüsündeki gecikmeleri önler ve üretim verimini artırır.
MRP ve ERP
MRP sistemleri, özellikle envanter, bileşen ve üretim sürecini kontrol ederek birden çok hammadde veya bileşen kullanılarak malların nasıl monte edildiğini planlamaya ve kontrol etmeye odaklanır.
Kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemleri, işletmelerin maaş bordrosu, finans ve tedarikçi yönetimi gibi diğer işlemler için aynı düzeyde planlama ve gözetime ihtiyaç duymasıyla teşvik edilen MRP sistemlerinin bir yan ürünüdür. ERP sistemleri, finansal yönetim, sipariş yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, insanlar, satın alma, depolama ve yerine getirme dahil olmak üzere tüm organizasyondaki kaynakları planlar.