23.03.2021

MES Nedir?

MES (Üretim Yürütme Sistemi) 1990 yılında ilk defa kullanılmaya başlayan, bilgisayar destekli bir sistemdir. MES (Manufacturing Execution System) olarak tanımlanan bilgi sistemi üretim yürütme sistemi anlamına gelmektedir. "Üretim işlemlerini etkin bir şekilde organize edilmesini sağlayan bilgi sistemi" tabiri ile basitçe tanımlayabiliriz. MES üretim derecesinde kullanılan yöntemlerin ve aracıların birlikte olmasıyla beraber çevrimiçi sistemiyle veri akışının kullanıldığı bilgi sistemidir. Veri akışı yanında temel işlevlerinden yönetme ve izleme aşamalarını kontrol eden yapılardır. MES yapısı kendini kontrol eden sistemlerdir. Üretim yürütme sistemleri (MES) ile üretim performanslarını yükseltmek ve üretim sisteminin en doğru şekilde uygulanmasını sağlamaktır. Ürün aşamalarının hakkında anlık ve güncel zamanlı verileri gözlemleyebilirsiniz.

MES Yapısı İşlevleri

MES yapısı gereği geniş yelpazeye sahip olması sipariş kontrolü, üretim detayları ve çizelgeleme alanlarını kapsamaktadır.

o    Kalite Kontrol: Üretim aşamalarının kontrolü ve üretimde yeni gelişimler elde etmektir.

o    Bakım Yönetimi: Düzenli bakımlar planlamak ve üretim hattında oluşabilecek engelleri ortadan kaldırmaktır.

o    Veri Elde Etme: Üretimin tüm aşamalarının değerlendirilmesi için tüm bilgilerin elde edilmesini sağlar.

o    İşgücü Yönetimi: Ekipman ve çalışanların özelliklerini en avantajı şekilde kullanmaktır.

o    Performans Analizi: Yürütülen işlemlerin analizi ile birlikte verimliliğinin de sürekli olarak analizini sağlamaktır.

o    Ürün Takibi: Üretim aşamasındaki süreyi tam zamanlı olarak ve kolaylıkla gözlemlemektir.

o    Süreç Yönetimi: Üretim hattını ve çalışanların üretim aşamasındaki etkinliklerini en üst düzeye çıkartma aşamasıdır.

o    Durum Analizi: Anlık bilgiler sayesinde verimliliği ve etkinliğin ölçümünü sağlar.

o    Raporlama: Durum analizinden elde edilen bilgiler ışığında kolayca raporlanmasını sağlamaktır.

MES Yapısı Avantajları

o    Ürünlerdeki Kalite Srtışı

o    Ürünlerdeki Teslim Süresinin Azaltılması

o    İşlem Hattındaki İşin Azaltılması

o    Üretim Döngüsünün Süresinin Azaltılması

o    Maliyetlerin Azaltılması

o    Hizmet Kalitesini İyileştirme ve Geliştirme

o    Cycle Süresinin Azaltılması

o    Planlama Süresini Verimli Hale getirme

o    Verimlilik Arttırmak

o    Tedarik Zincirini İyileştirme

MES Yapısının ERP ile Bağlantısı

ERP üçgeninin ana yapısının hemen alt sekmesi olan MES, ERP yapısının en önemli yapısını oluşturmaktadır. MES karar aşamasında nasıl alacağını belirtir ERP ise neden karar verilmesini sağlar. MES ve ERP birlikte çalışma olanağına sahiptir. Kendine has yapısında her ikisi de farklı yapısı olmasına rağmen birlikte kullanıldığında daha verimli sonuçlar elde edilecektir. İki yazılımda kolaylıkla entegre edilebilir ve bu sayede performans arttırma, izleme ve de verimlilik arttırmaya yardımcı olacaktır. MES için Kontrol ve ERP sistemlerini birbirine bağlayan yapı taşı olarak nitelendirebiliriz. MES ve ERP sisteminin bir arada entegre edilmiş hali kullanıldığı takdir de Genel Ekipman Verimliliği (OEE) artışını arttırmaya, iyileştirilmiş kararlar almaya ve döngü sürelerini minimum düzeye indirmeye yarayacaktır. MES montaj hatları, stok yönetimi gibi konularda ERP için bir köprü görevi sağlamaktadır.